Vijf jaar Barzoen

Eind januari viert eetcafé Barzoen zijn vijfde verjaardag. Sinds het prille begin in 2013 is er heel wat veranderd in de zaak en groeide Barzoen uit tot ons favoriete café. Het Warandeteam gaat na de uren graag even ontspannen aan een van de lange tafels.Eigenaar Zjef vertelt: ‘Toen ik vijf jaar geleden startte met Barzoen, zag het café eruit als een echte refter. Het werd dan ook 'de cafetaria van de Warande' genoemd. Jaar na jaar voerde ik kleine veranderingen door in het interieur waardoor Barzoen uitgegroeid is tot een volwaardig en gezellig eetcafé. Zo kwam er een podium en een expowall en hebben we extra tafels in de hal van de Warande gezet. Ook het terras werd grondig aangepakt.’

Zo zag café Barzoen er in de beginjaren uit. Ook toen werden er al regelmatig evenementen georganiseerd, maar dankzij de aanpassingen in het interieur werd het een echte ontmoetingsplek.

© Bart Van der Moeren

Toch is niet álles anders dan in het prille begin. Het grote suggestiebord – dat trouwens wekelijks verandert – heeft altijd al nieuwsgierigen gelokt. Ook de uitgebreide keuze aan lekkere vegetarische maaltijden blijft een grote troef.

In de laatste week van januari viert Barzoen zijn vijfjarige bestaan met verschillende activiteiten. Op dinsdag 23 januari komt er een nieuwe editie van het Turnhouts Wetenschapscafé met Lieven Annemans (hoogleraar Gezondheidseconomie) over de betaalbaarheid van onze gezondheidszorg.

‘Het Turnhouts Wetenschapscafé begon in 2013 in café Sint-Pieter op de Grote Markt,’ zegt Zjef. ‘Na twee edities merkte de organisatie al dat ze een ruimere locatie nodig hadden en klopte ze bij mij aan. Ondertussen zien we het Wetenschapscafé als een partner en een vaste waarde in Barzoen, waardoor het niet kon ontbreken tijdens deze bijzondere week. Het enthousiaste publiek is er altijd op tijd bij en komt graag nog iets eten of drinken voordat het Wetenschapscafé van start gaat.’

De avond nadien palmt de bibliotheek van Turnhout het café in voor een gedichtenavond. Het contact met de bib blijft uitstekend lopen, ondanks de tijdelijke verhuis in afwachting van de vernieuwde locatie in de Warande.

‘Om het succes van de gedichtenavond van vorig jaar te overstijgen nodigt de bib deze keer verschillende internationale dichters uit,’ zegt Zjef. ‘En ook dit kan ik al vertellen: special guest van de avond is de Nederlandse Joke van Leeuwen, een klinkende naam in de jeugd- en volwassenenliteratuur.’

Barzoen sluit de feestweek op zondag 28 januari af met een gratis dubbelconcert van Dries Bongaerts en The Calicos. Dries Bongaerts bracht net zijn debuutalbum ‘Dries’ uit waarvoor hij zich liet inspireren door Bob Dylan, Will Oldham en Ry Cooder. The Calicos zijn een Antwerpse rootsband en werden geselecteerd voor de preselecties van Humo’s Rock Rally 2018.

Tip! Vanaf maandag 22 januari kan je opnieuw een fankaart van Barzoen aanvragen. Laat deze bij elk bezoek afstempelen en ruil je volle fankaart in tegen een pizza naar keuze met een drankje. Wees er snel bij, want de fankaarten zijn limited edition. Barzoen vult bij elke verjaardag ook de menukaart aan met nieuwe gerechten.

Meer info over de verschillende evenementen vind je op de website van Barzoen.

Mieke Jacobs
Mieke Jacobs
Bart Van der Moeren
Bart Van der Moeren
Bart Van der Moeren
Bart Van der Moeren
Deze site gebruikt cookies

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.

Meer informatie sluiten