Renovatie van de Schouwburg

In augustus 2016 sloten we de deuren van onze Schouwburg voor een grondige renovatie in opdracht van de provincie Antwerpen. Anderhalf jaar later zitten we in de laatste rechte lijn naar de heropening in september. We gingen een kijkje nemen op de werf en spraken met projectleider Gerty Serré van bouwbedrijf Belemco.

Samen met de werfleider Bert Hooyberghs coördineert Gerty Serré de werken. Ze stelt onder andere de planning op en ziet erop toe dat die wordt nageleefd. Ook het contact met de onderaannemers verloopt via haar.

‘De renovatie zit goed op schema,’ zegt de projectleider. ‘De technische onderdelen werden geplaatst en afgesteld zodat de theatertechniekers er binnenkort mee aan de slag kunnen. Nu zijn we druk bezig met de riolering en de buitenaanleg.’

Helm op, zaklamp aan! We gaan de Schouwburg binnen langs een zijingang om de werken met eigen ogen te aanschouwen. We wandelen door een donkere gang die binnenkort dienst doet als foyer. De contouren van de Blikken Toog zijn al zichtbaar op de grond en er werden ook al een aantal wanden bekleed met tapijt.

In de zaal zien we dat er al volop muren geschilderd werden en dat er onder andere een nieuwe lichtburg geïnstalleerd is. Eind februari krijgt het podium een toneelvloer en in het laatste stadium van de renovatie – als de zaal stofvrij is – komen er comfortabele theaterstoelen en zacht tapijt op de trappen. Er staan nog veel stellingen in het gebouw, maar de Schouwburg krijgt steeds meer vorm.

We gaan een trap op naar de backstage waar binnenkort onze artiesten zich in alle rust kunnen voorbereiden op hun voorstellingen. Ook hier kregen de muren al een laagje witte verf en een deel van het meubilair staat al te wachten op de eerste artiesten.

‘Het belangrijkste dat hier nog moet gebeuren is het plaatsen van het plafond,’ vertelt Gerty Serré. ‘Pas op het laatste komt de fijnere afwerking, zoals het ophangen van spiegels.’

Tegen eind maart zouden de werken grotendeels voltooid moeten zijn. Er zal veel getest en uitgeprobeerd worden, onder andere door onze theatertechnici, en in mei vindt de generale repetitie plaats met ‘Er wordt naar u geluisterd’ van Wim Helsen. Twee keer achthonderd Warandefans waren benieuwd naar het resultaat en bestelden een ticket.

‘Ook voor ons is deze renovatie een bijzonder project,’ gaat Gerty verder. ‘We namen eerder al de Koningin Elisabethzaal en het Depot onder handen, maar de moeilijkheid van de Schouwburg van de Warande zat in de afbraak van de toneeltoren.’

Meer informatie over de renovatie vind je hier.We kijken al uit naar de opening in september!

Deze site gebruikt cookies

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.

Meer informatie sluiten