DINAMO gaat Europees

Eind februari ontvangt DINAMO partners uit Denemarken, Griekenland en Limburg in de Warande voor een driedaagse training. Samen werken ze gedurende twee jaar aan een Europees project, MAVEP (Managing Volunteers – Empowering People) om hun talrijke vrijwilligers zo goed mogelijk te ondersteunen.

Met meer dan tweehonderd vrijwilligers mag DINAMO zich een echte vrijwilligersorganisatie noemen. Sinds twee jaar is de ondersteuning van die vrijwilligers opgenomen in hun opdracht. Een van de praktische uitwerkingen daarvan is ‘Krachtig DINAMO’, een leeromgeving waar wederzijdse steun, feedback en uitwisseling centraal staan. Vrijwilligers kunnen rekenen op bemoediging van cursisten en programmaverantwoordelijken, op extra vorming en op andere hulpmiddelen. Onlangs startte DINAMO in datzelfde kader met ‘waarderende lesbezoeken’ waarbij de programmaverantwoordelijken lessen bijwonen en die achteraf bespreken met de vrijwilliger.

In 2017 kwamen zes masterstudenten van Universiteit Antwerpen kennismaken met ‘Krachtig DINAMO’. Zij woonden 70 verschillende lessen bij en ontdekten daarin enkele nog onbenutte mogelijkheden, wat uiteindelijk resulteerde in de ontwikkeling van een toolbox. Die toolbox werd aan de DINAMO-lesgevers voorgesteld in een workshop op de jaarlijkse Vitamineboost, een dag tijdens de Week van de Vrijwilliger waarop zij genieten van vorming, ontspanning en gezellig samenzijn.

Om de taken die vrijwilligers uitvoeren nog beter te kunnen begeleiden, zocht DINAMO naar extra middelen. Die werden gevonden bij de Europese Unie onder Erasmus +/Ka2. Met MAVEP, zet DINAMO in op zijn vrijwillige krachten.

De duurzame organisatie van vrijwilligerswerk staat centraal maar daarnaast ook de begeleiding van talent en de stimulatie van groei. Samen met organisaties uit Denemarken en Griekenland en de lerarenopleiding van de UC Leuven-Limburg wordt de al aanwezige kennis tot bruikbare instrumenten voor vrijwilligers geboetseerd. Twee jaar lang gaan teamleden en vrijwilligers diverse vaardigheden trainen zoals peer-to-peer coaching, talentontwikkeling en didactische technieken.

De voorbije maanden werkten de partners via video meetings aan het project. In december hield DINAMO een infomoment, daar mochten de vrijwilligers meebeslissen hoe ze zich willen engageren. Bij sommigen maakte dat meteen heel wat enthousiasme los. 

Momenteel bereidt DINAMO samen met vrijwilligers, teamleden en de UCLL de eerste liveontmoeting in Turnhout voor. Op 26, 27 en 28 februari komen de organisaties uit Griekenland en Denemarken samen met hun vrijwilligers naar onze stad om te werken rond de didactiek van het lesgeven, een van de thema’s die tijdens het project onder de loep worden genomen. Het belooft een leerrijke ervaring te worden die niet alleen een impact zal hebben op de vrijwilligers van DINAMO, maar die hopelijk ook nieuwe inzichten brengt voor andere vrijwilligerswerkingen in Turnhout en omgeving.

Op de hoogte blijven van het Europese project? Schrijf je in op de DINAMO-nieuwsbrief via de website of neem regelmatig een kijkje op dinamo.warande.be.

 DINAMO is één van de partners van de Warande.

Deze site gebruikt cookies

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.

Meer informatie sluiten