Vijf vragen aan Waas Gramser van Comp.Marius

Tijdens de renovatie van de Schouwburg trok de Warande regelmatig weg uit haar vertrouwde omgeving en gingen we de voorbije twee jaar op zoek naar fijne plekken in en rond Turnhout. Iets wat eerst een noodzakelijk kwaad leek, groeide uit tot een immens succes.

 

Onze warandebus bracht je naar theaters in Eindhoven, Antwerpen of Tilburg en je kwam misschien naar een voorstelling kijken in de Hoge Rielen tijdens WinterWarm.

 

Met de zomer in het verschiet maakt de Warande zich klaar om samen met jou nieuwe oorden te ontdekken.

 

Op het einde van deze maand speelt Comp.Marius vier voorstellingen van 'Manon en Jean van Florette' in de bossen van jeugdverblijfdomein Bos en Brem in Kasterlee. Het ideale decor voor deze humoristische topvoorstelling.

 

We stelden vijf vragen aan theatermaakster Waas Gramser, die zelf ook meespeelt in de voorstelling. Bovendien is ze afkomstig uit Turnhout en is ze heel vertrouwd met de Warande.
 

 • Wat is je ervaring met de Warande?

  'In de Warande heb ik voor het eerst als veertienjarige met Theater 42 en Luc Philips in de musical ‘Turnhout Brandt’ gespeeld. Daarbij herinner ik mij vooral de tekst ‘en spruitjes, spruitjes in de pan, de stoom spuit om onz’ oren’ en dan kwam er een boel rook waardoor ik niks meer zag. Enkele jaren geleden speelde ik er opnieuw, met mijn eigen gezelschap Comp.Marius in samenwerking met Jan Decorte, ‘Wintervögelchen’ en ‘Shylock’. Maar het is toch vooral twee jaar geleden met ‘Figaro’ en nu met ‘Manon en Jean van Florette’, dat ik blij ben weer in Turnhout te spelen: in openlucht en zelf het publiek ontvangen. Met de Warande heb ik een zeer emotionele band: ik heb er als kind, met Theater 42, mijn jeugd doorgebracht. Ik hield van de bakstenen muren aan de binnenkant, voelde mij thuis bij de bewakers die alles tolereerden, heb uren in de bibliotheek rondgehangen (en geslapen), ontelbare warme chocomelken in het cafetaria gedronken. Maar ik heb er als tiener ook mijn eerste toneel en films gezien, georganiseerd door het Heilig Graf: ‘Schwestern’ van Margareta Von Trotta (over een lesbische relatie), en ‘De Vliegen’ van het Ro-theater. Dat waren belangrijke ervaringen, omdat ze mijn kleine, beschermde leven openbraken.'
   
 • Wie mag er niet ontbreken in je ultieme droompubliek?

  'Ik hou van een gemengd publiek, alle leeftijden, alle bevolkingslagen. Mensen die blind zijn, die roken, baby’s, mensen met boodschappentassen. Het gevoel van een volksverhuizing, eerder dan ‘een avondje uit’.'
   
 • Welk moment uit je carrière zal je je altijd herinneren?

  'Het varken dat door de burgemeester van een dorp ergens in Normandië aan het spit gestoken werd omdat wij er met Marius ‘De kleine ondervraging’ kwamen spelen. We wilden niet in theaterzalen spelen, en het hele dorp kwam met eten afgezakt naar de keuken van de parochiezaal om ons te bedanken. En dat is niet zo heel lang geleden: 2005. Als speler vind ik dat ik nooit zo goed heb gespeeld als in ‘La force de l’habitude’ van Thomas Bernhard. In het derde bedrijf hadden we alle tekst op een hoop gegooid en ik speelde alle rollen. Een deel van het publiek liep weg, het andere deel omarmde ons.'
   
 • Wat wilde je worden als kind?

  'Architecte of omroepster.'
   
 • Welk van onze aankomende voorstellingen of tentoonstellingen zou je graag willen zien?

  'Ik zou graag 'Er wordt naar u geluisterd' van Wim Helsen zien, maar ook 'A Love Supreme' van Salva Sanchis, Anne Teresa De Keersmaeker / Rosas en 'Chasse Patate' van Studio Orka.'

 



Op donderdag 24, vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 mei speelt Comp.Marius in Bos en Brem (Kasterlee). Lees hier verder over de voorstelling.

 

 

Meer voorstellingen van de Warande op locatie

Ten Noorden van Nergens - De Dansers

 

Ten noorden van nergens

 

Een hoge zandduin in Vosselaar vormt het prachtige decor van dit energieke en acrobatische dansconcert.

 

meer info en tickets

 

 

Chasse Patate (8+) - Studio Orka

 

Studio Orka - Chasse Patate

 

De vijf Kempense cultuurcentra van 't Pact slaan de handen in elkaar en presenteren deze verbluffende theatervoorstelling in Mol over volhouden, niet opgeven en blijven trappen, trappen trappen.

 

meer info en tickets

 

 

A Love Supreme - Salva Sanchis, Anne Teresa De Keersmaeker / Rosas

 

A Love Supreme

 

Voor deze dansvoorstelling nodigen we je uit op de loskade van de voormalige douaneloods naast het Bels Lijntje op de grens van Baarle en Weelde-Statie, Baarle-Nassau. Bekijk hier alvast de foto's en een voorsmaakje.

 

meer info en tickets

 

 

Tussen hond en wolf - UNM en de Warande

 

Tussen hond en wolf

 

Voor de echte avonturiers onder ons is er ‘Tussen hond en wolf’ van UNM en de Warande, waarbij je op een rijdende tribune door de natuur en het centrum van Turnhout toert. De ideale manier om het cultuurseizoen mee af te sluiten, niet?

 

meer info en tickets

 

Raymond Mallentjer
Raymond Mallentjer
Deze site gebruikt cookies

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.

Meer informatie sluiten