Wereldklassen zet in op intercultureel samenleven op basisscholen

 

Mensen met een migratieachtergrond zijn niet meer weg te denken uit de samenleving. Hun aantal neemt dagelijks toe. Of we het nu willen of niet: we moeten manieren vinden om over culturen heen met elkaar samen te leven. De uitdagingen zijn groot.

 

In ‘Wereldklassen’ gaan een aantal Turnhoutse basisscholen drie jaar aan de slag om in de klas en in het schoolbeleid, maar ook samen met de ouders een warme, cultureel diverse verbinding te leggen.

 

Wereldklassen werkt schoolbreed: zowel leerlingen als leerkrachten en directies maar ook ouders zijn erbij betrokken. De kinderen vullen in de loop van het schooljaar hun ‘Schatkamer’ met waardevolle informatie over zichzelf, hun familie, gewoonten, verhalen… Die wisselen ze met elkaar uit om meer inzicht te krijgen in de rijke diversiteit binnen de klas. Aansluitend werken ze twee dagen samen met een kunstenaar rond een veelheid van kunstdisciplines en culturen.

 

Parallel werkt het schoolteam aan de visie over diversiteit op school aan de hand van 12 thematische fiches. Met ouders willen we nagaan op welke manier zij hun talenten kunnen en willen inzetten in de school.

 

Aan het eind van het hele traject is er een slotfeest voor de deelnemende klassen, de ouders en de school. Met positieve rolmodellen van ouders en kunstenaars, uit de Vlaamse en andere culturen, laat Wereldklassen ervaren dat interculturaliteit een meerwaarde kan zijn.

 

Tijdens het schooljaar 2018-19 werken 10 Turnhoutse klassen mee aan het project. De daarop volgende jaren wordt de groep uitgebreid naar de regio.

 

meer infoInschrijven kan tot 25 maart via an.joseph@warande.be.

 

Wereldklassen is een project van de Warande in samenwerking met Door Elkaar Hivset Campus en Kunst in Zicht - vrijhaven voor kunsteducatie. Het project wordt mogelijk gemaakt dank zij de gulle steun van een Nederlandse Stichting die anoniem wenst te blijven, de Universiteit Leiden, de cel Gelijke Kansen en Onderwijs van de Stad Turnhout en het project Warme School.


Vanaf september kan je het project volgen via warande.be/wereldklassen.

Deze site gebruikt cookies

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.

Meer informatie sluiten