MOOOV

Oase Film Festival: beter begrijpen en meer begrip

Tussen 6 en 9 november was er de derde editie van Oase Film Festival. MOOOV werkte samen met Omnes vzw en zijn bezieler Ali Ali. Ze selecrteerden enkele films uit landen rond de Middellandse Zee. Zo’n 500 mensen, waaronder heel wat nieuwkomers, zijn komen kijken naar een van de films uit het programma met positieve reacties na de film. Zeker de openingsfilm - een exclusieve première - is blijven hangen.


De Libanese cineaste Nadine Labaki verkent in het politiek geladen 'Capharnaüm' de harde realiteit van aan hun lot overgelaten straatkinderen zonder identiteitspapieren. Het hoofdpersonage, de twaalfjarige Zain, is weggelopen van huis en probeert te overleven in de sloppenwijken van Beirut. Hij spant een rechtszaak aan tegen zijn ouders, omdat zij hem ter wereld hebben gebracht in zo'n erbarmelijk milieu. Het waren vooral de acteerprestaties en Labaki's directe stijl die indruk maakten bij het Turnhouts publiek.
 

Een ander hoogtepunt was de première van 'Weldi' op de slotavond. In deze Tunesische film, gecoproduceerd door de gebroeders Dardenne onderzoekt regisseur Mohamed Ben Attia heel nauwkeurig de maatschappelijke context waarbinnen jongens in de armen van extremistische bewegingen worden gedreven. Centraal staat Riadh, een oudere havenarbeider vlak voor zijn pensioen en vader van een zoon die als jihadist naar Syrië vertrekt. De kijker is deelgenoot hoe met een donderend geraas het leven van Riadh in elkaar stort. Tussen deze twee films vertoonde het festival nog twee Palestijnse, een Libanese en een Marokkaanse film.


Alle films tonen vanuit persoonlijke verhalen een wereld die wij enkel kennen vanuit korte of sensationele nieuwsberichten. Een beter begrijpen en meer begrip zijn dan ook kernwoorden van het Oase Film Festival.

 

Deze site gebruikt cookies
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.
Meer informatie