Bobjectief

Wereldklassen verbindt

Wereldklassen wil een lans breken voor interculturele ontmoeting en samenleving. De grote diversiteit aan culturele en sociaaleconomische identiteiten in de (klas)gemeenschap vormt de vertrekbasis van het project Wereldklassen.


Afgelopen schooljaar namen 10 klassen uit Turnhoutse scholen deel. Volgend jaar vindt het project ook op andere plaatsen in de Kempen plaats.

 

  • Aan de hand van een Schatkamer vol opdrachten, gemaakt door de navormingsdienst Door Elkaar Campus HIVSET, kregen de leerlingen inzicht in hun eigen identiteit, gewoonten en waarden; én die van de andere kinderen in de klas. Zo groeit het begrip voor culturele verschillen.
  • Vervolgens kregen ze een positief voorbeeld te zien van hoe intercultureel samenleven tot iets moois kan groeien: een voorstelling met een interculturele cast toont de waarde en de kracht van verbinding. Dit jaar was dat ‘Sira en de MicMac Studio’ van Zhebarbar.
  • In een tweedaagse workshop, gerealiseerd door kunst in Zicht, bouwden de leerlingen met een kunstenaar met migratieachtergrond, aan hun imaginaire stad. Wat ze waardevol vinden, stoppen ze op het einde in een doosje dat met een raket in de ruimte zal geschoten worden.
  • Aan het eind van het project was er een slotfeest. Hiervoor maakten alle klassen een kleine presentatie, die ze aan elkaar en aan de ouders en achterban laten zien. De interculturele ontmoeting van de hele gemeenschap rond de klassen stond hierbij voorop. Tijdens het slotfeest van 30 april reikten we ook een prijs uit voor de klas met de meest geëngageerde ouders.


Parallel ontwikkelde Door Elkaar Campus HIVSET voor de leerkrachten en de directie een reeks van 12 fiches voor visieontwikkeling rond diversiteit en interculturaliteit. Zij geven hierbij ook een training en –indien gewenst- coaching op maat.

 

Wereldklassen is een project van de Warande i.s.m. Door Elkaar Hivset Campus. Kunst in Zicht - vrijhaven voor kunsteducatie ontwikkelt en realiseert de workshop en traint kunstenaars om met de klassen te werken. Het project wordt mogelijk gemaakt dank zij de gulle steun van een Nederlandse Stichting die anoniem wenst te blijven en de Universiteit Leiden. Wereldklassen geniet de steun van de cel Gelijke Kansen en Onderwijs van de stad Turnhout en het project Warme School.

 

Meer weten of deelnemen?
wereldklassen.warande.be
an.joseph@warande.be

Deze site gebruikt cookies
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.
Meer informatie