Vrijwilliger van de maand

Voor ons zijn alle Warande-vrijwilligers van onschatbare waarde. Zonder hun inzet, hun capaciteiten en vooral hun enthousiasme zou de Warande niet kunnen zijn wat het vandaag is. Zij zijn dan ook onze beste ambassadeurs.

Elke maand vertelt iemand waarom vrijwilligerswerk in de Warande voor hem of haar bijzonder is. Deze maand: Bie Baeyens, bezig aan haar tiende seizoen als vrijwilliger.

Hoe ben je als vrijwilliger in de Warande terechtgekomen?

"Toen ik tien jaar geleden stopte met werken, had ik het met vriendinnen over vrijwilligerswerk. Ik liet vallen dat de Warande me wel interesseerde. Waarop één van de vriendinnen vertelde dat ze daar af en toe als kleedster kwam helpen. Dat leek me meteen een leuke taak, het wassen, strijken en soms ook herstellen van de kostuums van gezelschappen die in de Warande komen optreden. Na een gesprekje met de vrijwilligerscoördinator ben ik er ingevlogen en dat doe ik na 10 jaar nog steeds.

Ondertussen doe ik naast het wassen en strijken van de kostuums ook soms het vervoer van gasten voor Overlezen, ben ik eens twee weken komen helpen bij de catering van een gezelschap dat in de Warande repeteerde en help ik bij de schoolvoorstellingen."

Wat vind je fijn aan je vrijwilligerswerk in de Warande?

"Ik reis heel graag en door bij die internationale gezelschappen te helpen, ben ik altijd een beetje op reis. Ik hoor graag waar ze vandaan komen, wat er daar allemaal te doen is en ik kan mijn talen ondertussen oefenen. 

Soms is het natuurlijk wel hard werken en vaak is het ook improviseren. Ik herinner me dat ik ooit samen met een andere Warandevrijwilliger, Ingrid, de kledij van een Marokkaans circusgezelschap moest wassen, drogen en strijken toen die kwamen optreden. De Schouwburg van de Warande werd op dat moment verbouwd en daarom weken ze uit naar de Koloniekapel in Merksplas voor hun voorstelling. In die kapel was er amper plaats om te wassen en strijken. De wasmachine, de strijkplank en het droogrek stonden tussen de toiletten! Niet gemakkelijk, maar het is ons gelukt.

Samen met Ingrid maakte ik ooit ook voor ‘En waar de ster bleef stille staan’ van Theater Stap ongeveer 25 kostuums. Bijna twee volle weken hebben we genaaid aan die koningscapes en herdersjasjes. Geweldig om te doen! Als het met naaien en stof te maken heeft, kom ik sowieso graag helpen.

Toen Kristof Van Gestel Artist in Residence was en naaisters zocht om de gezeefdrukte creaties van kinderen om te zetten in echte stoffen knuffels, was ik er. Ook toen kunstenaar Christian Bakalov helpende handen zocht om zijn kleurrijke linten op te hangen voor STORMOPKOMST, was ik er. 

Patricia Routledge, beter bekend als Hyacinth Bucket uit Keeping Up Appearances, was de eerste gaste die ik ooit mocht gaan ophalen. Ze heeft de naam een veeleisende en moeilijke vrouw te zijn, maar ik vond haar superlief. Vier dagen heb ik haar begeleid. We hebben heel fijne gesprekken gehad. Dat is het leuke aan vervoer doen: je zit vaak lang samen met iemand in de auto en dan zijn de gesprekken toch wat diepgaander. Onlangs nog ging ik Adriaan Van Dis ophalen in Amsterdam. Vooraf vreesde ik dat hij streng en stijf zou zijn, maar het was een heel aangename autorit met heel interessante gesprekken.

Ik denk dat het wel duidelijk is dat ik graag de meer avontuurlijke taken doe. (lacht)"


Jij bent onze favoriete avonturier, Bie!
We zijn superblij dat jij in ons team zit.
Zonder jou, geen Warande.

 

Wil je meer weten over vrijwilligerswerk in de Warande of wil je ook graag deel uitmaken van ons vrijwilligersteam? Stuur dan snel een mail naar willeke.broeckx@warande.be