Filip Vervaet

Up on the Hill, Down by the River

25.05 tot 18.08
van woensdag tot zondag van 10 tot 17 uur
gesloten op maandag en dinsdag
de Warande, Expozaal

gratis

 

Up on the Hill, Down by the River 

 

Vanaf 25 mei loopt in Warande de nieuwe solotentoonstelling van Filip Vervaet. Op de twee niveaus van de Expozaal, creëert deze beeldhouwer een boven- en een onderwereld waarin de bezoekers worden meegenomen doorheen een apart universum.

Vervaets werk is een vurig pleidooi voor het voortbestaan van het oeroude medium beeldhouwkunst. Zijn werk sluit aan bij een lange traditie van beeldhouwers als August Rodin of Medardo Rosso. Maar zijn voorbeelden komen ook uit het bredere veld van de hedendaagse beeldende kunst. Zijn werk ademt dan ook een eigentijdsheid uit, en roept zelfs een toekomstbeeld op.

Filip Vervaet ontwikkelde een geheel eigen signatuur door zijn ongewone combinatie van materialen, de interactie tussen twee- en driedimensionale elementen en het samenvoegen van sculpturale tradities en aspecten uit de populaire cultuur. Hij gebruikt zowel aluminium en brons als glas met dichroic coatings en folies. Hij omhelst ten volle het creatieproces door dit in zijn sculpturen zichtbaar te laten. Zijn werken ademen dan ook een enorme dynamiek uit. Dit wordt soms nog versterkt wanneer hij elementen als licht, geluid en wind toevoegt.

De meeste sculpturen in deze tentoonstelling vertonen sporen van het maakproces. Je ziet hoe hij krachtig zijn vingers in de klei gedrukt heeft. In al zijn werken zet Vervaet dan ook de mens centraal. En hoewel die niet als beeld aanwezig is, is de mens wel de maat waaraan hij alles afmeet. In het kunstmatig landschap in de Expozaal wandelt de bezoeker dan ook rond tussen werken die ongeveer zijn eigen grootte aannemen.

Meer abstracte werken worden afgewisseld met werken die herkenbaar verwijzen naar planten of andere natuurelementen. Werken die immaterialiteit uitstralen worden afgewisseld met werken waarin de materialiteit de nadruk krijgt. Het basisbeeld van deze verschillende werken is vaak hetzelfde. Maar door het finaal inwisselbaar maken van positief en negatief kan de vorm tussen deze twee uitersten variëren.

‘Up on the Hill, Down by the River’ wordt een totaalinstallatie, waarin de bezoeker zich kan onderdompelen in de wereld van Filip Vervaet.

 

korting bij De Pont


Wil je een bezoek aan de Warande combineren met een bezoek aan De Pont? Vraag aan onze expobalie een voucher. Die geeft je recht op 5 euro korting op de tentoonstelling van Luc Tuymans (29 juni tot 17 november) in De Pont in Tilburg (op 30 km van Turnhout).
 

 

randprogramma

rondleiding voor individuele bezoekers

do 6 juni / 19.30 uur
zo 9 juni / 14 uur
in de Expozaal
meer info en tickets


artist talk

zo 16 juni / 14 uur
in de Expozaal
meer info en tickets


op schattenjacht met Vlieg

wo 3 juli tot zo 18 augustus
in de Expozaal
meer info en tickets 

Deze site gebruikt cookies
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.
Meer informatie