Alexander Vantournhout: centrale gast op Plein de Cirque

 

Alexander Vantournhout (°1989) ontpopte zich op enkele jaren tijd als dé vernieuwer in het Vlaamse circus. Hij studeerde hedendaagse dans aan P.A.R.T.S. en single wheel, jongleren en dansacrobatie in ESAC in Brussel. Die twee studies inspireerden hem tot een subtiele mix van dans en circus. Daarin gaat hij op zoek naar de creatieve mogelijkheden en fysieke beperkingen in de beweging van het lichaam. Zo bouwt hij aan een unieke danstaal die inspiratie put uit danstechnieken, krijgskunst, circus, yoga, anatomie en de dierenwereld.

In Plein de Cirque presenteert hij de solo 'Van Thorhout' en een toonmoment van zijn nieuwe voorstelling 'Foreshadow'. Hij herwerkt ook zijn succesvoorstelling 'Screws' tot een XL-versie met 10 performers en 6 kinderen uit de regio.

Sinds 2014 komt Alexander regelmatig in residentie in de Warande, onder meer voor zijn tweede productie ‘ANECKXANDER’ (2015) waarmee hij meerdere prijzen won: Circus Next 2014, Theater Aan Zee 2015, Aerowaves 2015 en een selectie voor Theaterfestival 2016. 

Hij geeft regelmatig les aan ESAC en ACAPA (Academy for Circus and Performance Art, Tilburg NL) en is ook gastdocent aan tal van buitenlandse circus- en dansopleidingen.