Gedragscode

1. Onze gedragscode: waarom, wat en met wie? 

De Warande is een open huis waarin veiligheid, dialoog en welzijn centraal staan.  

We streven ernaar om elke vorm van racisme, seksisme, validisme[1], homo-, trans- en xenofobie of aan leeftijd gerelateerde discriminatie uit te sluiten. Ook tolereren we geen fysiek/verbaal geweld of andere vormen van grensoverschrijdend gedrag. 

De Warande wil een gezonde organisatie zijn die de veiligheid, ontwikkeling en betrokkenheid van iedereen in huis centraal plaatst. Dat vraagt een gezamenlijke en continue inspanning van ons allen. De code wordt organisatiebreed gedragen en onderschreven, ongeacht hiërarchische verschillen of relaties.

2. Inhoud gedragscode 

De Warande wil mensen, ideeën en wereldbeelden verbinden. Respect vormt de basis voor die ontmoeting.
Als collega’s waarderen we elkaar. Iedereen speelt een cruciale rol in ons gezamenlijke succes. We werken constructief samen en respecteren elkaars expertise.  

De Warande is een cultuurhuis voor iedereen: bezoekers, vrijwilligers, partners, makers, bestuurders, kunstenaars, medewerkers, … In de Warande heeft ieders mening, overtuiging, geaardheid of visie  bestaansrecht. Dit is immers de basis voor dialoog. We tolereren geen uitspraken of gedragingen die beledigend, intimiderend of vernederend zijn op basis van fysieke of geestelijke beperking, etniciteit, afkomst, religie, politieke overtuiging, leeftijd, burgerlijke staat, ziekte, levensvisie, genderidentiteit of seksuele geaardheid. Elke vorm van geweld en pestgedrag is onaanvaardbaar. 
 
We verwachten dat iedereen hier zorgvuldig op toeziet. Zo zorgen we samen voor de waardigheid van elke persoon en voor een open en veiligere (werk)omgeving. 

 Voorbeelden van ongepast gedrag zijn:  

  •           het maken van dubbelzinnige opmerkingen 
  •           het ongewenst vertellen van verhalen over seksprestaties 
  •           onnodige aanrakingen of wegversperring 
  •           schriftelijke benadering met ongewenste inhoud 
  •           het tonen van aanstootgevende afbeeldingen op de werkplek 
  •           (herhaaldelijke) denigrerende opmerkingen 
  •           aanmerkingen op iemands uiterlijk 
  •           het negeren van personen 
  •           het maken van grappen met een kwetsend karakter 
  •           het misbruik maken van machtsposities 
  •           het verhinderen of bewust bemoeilijken van iemands werk  
  •           het hanteren van een harde communicatiestijl 

3. Meldpunt en procedures bij overtredingen van de gedragscode 

Iedereen die bij de Warande werkt, deelneemt aan programma's, het gebouw bezoekt of een dienst levert, wordt verwacht de gedragscode te volgen voor een veiliger en open klimaat. Gaat er toch iets mis, dan moedigen we iedereen aan om dit te melden. Er bestaan specifieke procedures voor zowel medewerkers als voor externen (zoals leveranciers, artiesten, vrijwilligers en bezoekers). 

Meldpunten:  

Voor medewerkers (in dienst, freelance, stage) 

  • Leidinggevende of opdrachtgever: Bespreek je zorgen met je leidinggevende of wend je tot de directie. 
  • Vertrouwenspersoon (Provincie Antwerpen): Liever iemand buiten je directe kring? Neem contact op met de vertrouwenspersoon Katleen Lefèvre (Katleen.LEFEVRE@provincieantwerpen.be, 03 240 57 92 of  0478 84 20 18). 
  • Externe vertrouwenspersoon (IDEWE): Voor een onafhankelijk luisterend oor kun je terecht bij IDEWE (014 40 02 20). Houd er rekening mee dat anonieme klachten of klachten van derden niet behandeld kunnen worden. 
  • Klokkenluidersprocedure (Provincie Antwerpen): Ben je getuige van wanbeleid of een misdrijf door één van de Warandemedewerkers of bestuurders? Dan kan je beroep doen op de Klokkenluidersregeling van Provincie Antwerpen. Meer info kan je vinden via het meldingspunt  

Voor bezoekers, leveranciers, vrijwilligers, artiesten, enz. 

  • Een Warandemedewerker of je opdrachtgever: Bespreek je zorgen met iemand van het Warandepersoneel of wend je rechtstreeks tot de directie. 
  • Het anoniem meldpunt met e-mailadres (ietstemelden@warande.be). Via dit mailadres kunnen enkel inbreuken op de gedragscode gemeld worden. 
    Heb je een algemene opmerking of suggestie, los van de gedragscode? Dan blijft het mailadres info@warande.be actief. 
  • Klokkenluidersprocedure (Provincie Antwerpen): Ben je getuige van wanbeleid of een misdrijf door één van de Warandemedewerkers of bestuurders? Dan kan je beroep doen op de Klokkenluidersregeling van Provincie Antwerpen. Meer info kan je vinden via https://www.provincieantwerpen.be/provinciebestuur/klokkenluidersregeling.html 
     

Procedure:  

Dit gebeurt er met een melding van grensoverschrijdend gedrag

De directie en het bestuur van de Warande zijn verantwoordelijk voor het bewaken van een veilige (werk)omgeving. Ze hebben de bevoegdheid om actie te ondernemen, vooral wanneer meldingen ook andere personen beïnvloeden. De Warande en haar externe vertrouwenspersonen garanderen daarbij steeds de privacy van de melder en geven deze zoveel mogelijk zeggenschap over vervolgstappen en de opvolging. 

Wanneer er een acuut veiligheidsrisico is of een ernstig misdrijf wordt gepleegd, is de Warande echter verplicht een melding te maken bij de politie en/of (een) andere instantie(s). In zulke gevallen wordt de privacy van de betrokkenen opnieuw zo veel mogelijk beschermd en worden alle vervolgstappen eveneens in overleg met de melder overlopen. 

Wanneer grensoverschrijdend gedrag wordt gemeld, doorlopen we de volgende stappen: 

  1. Ontvangst van de melding: de Warande luistert naar de melder of ontvangt de melding via een (extern) vertrouwenspersoon/meldingspunt. 
  2. Gesprek en opvolging: de Warande gaat in gesprek met de betrokkenen en garandeert de anonimiteit van de melder. Als de interne expertise ontoereikend blijkt, worden de bevoegde (hulp)diensten ingeschakeld met medeweten van de melder. Indien nodig, wordt de melding ook voorgelegd aan de Raad van Bestuur van De Warande. 
  3.  Interne sancties: Bij inbreuken op de gedragscode kunnen er intern passende sancties genomen worden. Deze kunnen variëren van een formele waarschuwing, ontzegging van toegang tot de Warande, het opzeggen van de relatie, beëindiging van de opdracht, tot ontbinding van de arbeids- of samenwerkingsovereenkomst. 

Wanneer een melding van die aard is, dat ze overgedragen moest worden aan de politie (of een andere instantie) dan volgen er bovenop interne sancties uiteraard mogelijks ook juridische sancties. 

4. Evaluatie en bijsturing gedragscode 

Deze gedragscode is een levend document dat regelmatig wordt herzien. Suggesties voor verbetering zijn altijd welkom bij de directie Bart Govaert (bart.govaert@warande.be) of bij provinciaal vertrouwenspersoon Kathleen Lefèvre (kathleen.lefevre@provincieantwerpen.be). Zo kunnen we steeds alert blijven voor ongewenst gedrag en blijven bewaken dat iedereen zich welkom en steeds veiliger voelt in de Warande.