Laetita Molenaar

De Nacht

29.03 tot 16.08
van woensdag tot zondag van 10 tot 17 uur
gesloten op maandag en dinsdag
de Warande, Expozaal

gratis

In het voorjaar staat er in de Expozaal een groepstentoonstelling op het programma rond een thema dat voor iedereen herkenbaar is: de nacht.


Voor er kunstlicht bestond, was de nacht vol van duisternis. Dag en nacht waren twee verschillende werelden. De nacht had een eigen cultuur, met eigen rituelen, geuren, geluiden en regels. De nacht zat vol reële en imaginaire gevaren. De nacht bood de mens
de gelegenheid om te ontsnappen aan de alledaagse werkelijkheid, aan de sociale conventies en hiërarchie.


Ook vandaag nog ervaren wij de nacht als een bijzonder moment. De nacht transformeert ons. Het kan een moment zijn om tot ons zelf te komen. Het kan ook een moment zijn om onszelf in te verliezen. Ook als we slapen gebeurt dit. Dromen en nachtmerries zorgen voor de verwerking van emoties.


Veel kunstenaars laten zich dan ook inspireren door deze wereld die tegelijk zo bekend en zo onbekend is. Die rust brengt en opwinding.


“En God zeide: Er zij licht, en er was licht. En God zag dat het licht goed was, en God maakte scheiding tussen het licht en de duisternis.
En God noemde het licht dag, en de duisternis noemde Hij nacht.”

(Genesis 1:1-6)

Deze site gebruikt cookies
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.
Meer informatie