HIPAHAMAKRAN, Zomeracademie 2018, Destelheide

Kristof Van Gestel

de Collectieve Collectie

29.03 tot 26.04

de Collectieve Collectie

Objecten verzamelen, ordenen en tonen. Net zoals musea dit doen, doen we dit allemaal op onze eigen manier thuis ook. We omringen ons immers in huis met allerhande soorten objecten om verschillende redenen; sommige gebruiken we, andere slingeren gewoon rond, met sommige versieren we ons huis … De dingen rondom ons vertellen een verhaal over ons.


Vanuit dit idee zal Kristof Van Gestel een participatief project opstarten: de Collectieve Collectie. Hij wil de band die mensen met dingen hebben onderzoeken door samen met hen allerhande huis-, tuin- en keukenobjecten te verzamelen, te ordenen, te benoemen, af te breken en terug samen te stellen en de verhalen van dit proces te vertellen.


Het project start vanaf september met het verzamelen van allerlei kleine, alledaagse objecten die de inwoners van Turnhout willen delen. Het inzamelen van objecten start tijdens het Openingsfeest en loopt de daaropvolgende weken door via het onthaal, waar je objecten kan binnenbrengen. Je zal gevraagd worden ook een klein beetje info achter te laten. (Let wel: We maken een gebruikscollectie. De schenking is onomkeerbaar. De objecten die je schenkt kunnen van vorm veranderen of anders geassembleerd worden
in de loop van het proces. Ze worden deel van het project.)


Verder kan je in de loop van het seizoen (tussen oktober en februari) deelnemen aan twee verschillende workshops en deze mee uitbouwen. Van de resultaten van de verschillende workshops maakt Kristof Van Gestel op het einde van het seizoen een
tentoonstelling in de Luifelzaal en een boek dat het project samenvat. In dit boek zullen de verschillende manieren waarop mensen omgaan met objecten, het ordenen van objecten, de verhalen die ontstaan… samenkomen. Deelnemen kan soms in de Warande,
maar kan ook op locatie. De Collectieve Collectie zal rondreizen door Turnhout langs verschillende locaties. Sommige van die locaties liggen al vast, maar je kan ook de Collectieve Collectie uitnodigen bij je familie, in je bedrijf of school …

Oproep aan individuele deelnemers

Voor het organiseren, interpreteren en/of waarderen van de Collectieve Collectie hebben we jouw hulp nodig! Voel je je geroepen? Je kan dan deelnemen aan een van de workshops. Hou hiervoor de website van de Warande in de gaten.

Oproep aan vrijwilligers

Je kan je daarnaast ook opgeven als Vriend(in) van de Collectieve Collectie. Dan nodigen we je uit voor extra werk- en activatiemomenten achter de schermen of om als vrijwilliger mee te helpen om workshops te begeleiden op locatie. Laat iets weten aan willeke.broeckx@warande.be.
 

Oproep aan organisatoren

De Collectieve Collectie reist rond langs verschillende locaties. Ter plekke organiseren we korte workshops waarin we samen met de deelnemers de Collectieve Collectie inventariseren, interpreteren en uitbouwen. Op onze agenda staan bezoeken aan de Bonte Zondagen, Dinamo, Kunstacademie Turnhout, Mekanders, WZC Sint-Lucia en WinterWarm. Wil jij ook de Collectieve Collectie (gratis) uitnodigen in je school, club, bedrijf, familie… ? Neem dan voor informatie contact op met kristof.vangestel@hogent.be.
 

Deze site gebruikt cookies
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.
Meer informatie