Murder Ballads

Stijn Meuris, Gregory Frateur, Lady Linn en Tijs Delbeke
vr 2
maart
  • vr 2 mrt
    20:15
    de Warande - Kuub
    Geweest

Murder ballads, dat is ideaal materiaal voor topzangers als Gregory Frateur, Tijs Delbeke en Lady Linn. Stijn Meuris breit de nummers in koelen bloede aan elkaar.

Murder ballads waren lange tijd de geliefde tabloids. In het pré- krantentijdperk werden moorden bij voorkeur heet geserveerd in catchy tunes met liefst een flinke scheut bloed en horror. De liedjes verspreidden zich dan ook als lopend vuur.

Iedereen begrijpt de driften die aanzetten tot moord: liefde, hebzucht, jaloezie, angst, woede, verlies… Bovendien houden verhalen verloren geliefden in leven. Samen met de doden breit de songschrijver een nieuw verhaal, een nieuw leven. Denken we maar aan een nummer van Tom Waits: ‘And while the song plays, we believe these dry bones can live’.

Het vleesgeworden cliché: de meeste slachtoffers waren vrouwen. Zij waren slachtoffer van mannen die nog geen vader wilden worden of een nieuwe schone deerne prefereerden. Heel af en toe werd de trekker overgehaald door een vrouw, meestal na overspel van de man.

Credits

foto: Jimmy Kets

Deze site gebruikt cookies

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.

Meer informatie sluiten