MARX

Stefaan Van Brabandt & Johan Heldenbergh
21 mrt
-
22 mrt
Data & tickets
 • wo 21 mrt
  20:15 - 21:45
  de Warande - Kuub
  Geweest
 • do 22 mrt
  20:15 - 21:45
  de Warande - Kuub
  Geweest

Filosofen hebben de wereld slechts verschillend geïnterpreteerd;
het komt er nu op aan haar ook te veranderen!

Na de alom bejubelde theatermonoloog SOCRATES (gespeeld door Bruno Vanden Broecke) komt theatermaker en filosoof Stefaan Van Brabandt (bekend van De Koe en "Het Voordeel van de Twijfel" op Canvas) dit seizoen met de langverwachte opvolger in zijn reeks van filosofen-monologen: MARX, gespeeld door niemand minder dan Johan Heldenbergh (The Broken Circle Breakdown, MASSIS, De Helaasheid der dingen, Le Tout Nouveau Testament, The Zookeeper’s Wife).
Eén van onze grootste acteurs kruipt in de huid van één van de grootste filosofen. Een geweldige en unieke combinatie.

Geen filosoof heeft een grotere stempel op de wereldgeschiedenis gedrukt dan de 19e-eeuwse filosoof Karl Marx, die geldt als de belangrijkste denker van het socialisme en communisme. En geen filosoof heeft zoveel verdeeldheid gezaaid: afhankelijk van hoe zijn woorden werden geïnterpreteerd, is hij vervloekt en aanbeden, uitgespuwd en op handen gedragen. Hij werd beschouwd als een afgod en een bevrijder, maar zijn goede intenties hebben ook de weg naar de hel geplaveid: miljoenen mensen werden gedood in naam van de ‘marxistische bevrijding’.

 

 
In de theatermonoloog MARX kijkt één van de invloedrijkste denkers uit de geschiedenis terug op zijn bewogen leven en denken. Waarin heeft Marx zich vergist? En waarin heeft hij gelijk gekregen? In welk opzicht is zijn filosofie vandaag nog steeds relevant en bevrijdend? In tijden van onzekerheid en groeiende ongelijkheid is de theatermonoloog MARX een confronterend, kritisch en gloedvol pleidooi voor vrijheid en menselijke waardigheid.

 

2018 is tevens het 200ste geboortejaar van Marx (1818).

 

"Van Brabandt bewijst nog maar eens dat een straffe tekstpartituur het mooiste vertrekpunt is voor een getalenteerd acteur om mee aan de slag te gaan." (****, De Morgen)

 

Je kan thuis alvast de Warande Informatief lezen met meer info over de voorstelling en een interview met Stefaan Van Brabandt.

Credits

van: Stefaan Van Brabandt
spel: Johan Heldenbergh
productie: De Verwondering en Het Zuidelijk Toneel
coproductie: Arenbergschouwburg Antwerpen
dramaturgie: Wannes Gyselinck

met de steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren


 

Deze site gebruikt cookies

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.

Meer informatie sluiten