Water & Fire / Händel revisited

BL!NDMAN & Reitze Smits (NL)
za 5
mei
  • za 5 mei
    20:15
    Sint-Katharinakerk (Vrijheid 153, Hoogstraten)
    Geweest

Let op: deze voorstelling speelt niet in de Warande.
Locatie: Sint-Katharinakerk, Hoogstraten

 

Eric Sleichim en organist Reitze Smits bewerkten twee iconische werken van Händel, de 'Water Music Suite' en 'Music for the Royal Fireworks', voor saxofoonkwintet en groot orgel. De combinatie van saxofoons en orgel werd in nieuwe muziek al veelvuldig toegepast. De klanken van deze instrumenten vermengen schitterend en dynamisch zijn orgel en saxofoonkwintet aan elkaar gewaagd, zowel in de luidste als in de meest zachte passages.

De monumentaliteit van Händel’s orkestmuziek komt in deze unieke bezetting volledig tot zijn recht. De rijke akoestiek van de Sint-Katharinakerk en de mogelijkheid de instrumenten verspreid door deze ruimte op te stellen, leiden tot een multidimensionale perceptie van deze prachtige muziek. Als orgelpunt tussen deze twee barokke iconen staan ‘Le Cahos’ van Jean-Féry Rebel (1666-1747) en ‘Le Verbe’ van Olivier Messiaen (1908-1992) lijnrecht tegenover elkaar. Deze twee componisten waren hun tijd ver vooruit.

 

Vzw Octave (Turnhout) en Mixtuur (Hoogstraten) promoten de onschatbare cultuurhistorische waarde van hun orgels. Dat doen ze door initiatieven te organiseren waarbij het orgel uit zijn comfortzone wordt gehaald. Dit leidt tot ongewone en verrassende crossovers met andere kunsten.

 

      

Credits

orgel: Reitze Smits

BL!NDMAN:
sopraansax: Koen Maas & Pieter Pellens
altsax: Eric Sleichim
tenorsax: Piet Rebel
baritonsax: Raf Minten

een organisatie van Mixtuur en de Warande

Deze site gebruikt cookies

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.

Meer informatie sluiten