do 2 nov 17 20.15

Dolores

Foe de Tejatre
do 2 nov 17
20.15
  • do 2 nov 17
    20.15
    de Warande - Kuub

 In 2017 is Walter van den Broeck (°1941) vijftig jaar schrijver. En aan zijn pensioen denkt hij nog niet. In het voorjaar verscheen een nieuwe roman (De babyboomboogie).

Ter gelegenheid van dit feestjaar schenkt Walter van den Broeck ook een toneelstuk aan theatercollectief Foe de Tejatre. Zij zullen het nieuwe stuk – 'Dolores' - creëren in het najaar van 2017. Dit stuk verklaart meteen ook waarom Walter van den Broeck in Olen werd geboren en niet aan de andere kant van de planeet.

Dolores

Dolores vertelt het verhaal van Peter Jules Van den Broeck, de grootvader van Walter. Het verklaart ook waarom de familie Van den Broeck zich zowat over de hele wereld heeft verspreid én waarom Walter van den Broeck in Olen werd geboren.

Door het overlijden van zijn vader moet Peter Jules Van den Broeck uit Lichtaart in 1899 zijn studie in Birmingham, Engeland, afbreken. Hij trekt naar de Verenigde Staten om er de kost voor de achtergebleven familie te verdienen. Daar wordt hij soldaat en wordt per boot naar de Filippijnen gevoerd, waar een oorlog tussen Spanje en de Filippijnen aan de gang is. Na de oorlog neemt hij dienst in de Amerikaanse Bezettingsadministratie. Hij leert er de beeldschone Dolores Vital y Garcia kennen, dochter van een gemeentelijke schatbewaarder. Ze trouwen en krijgen twee kinderen, maar van liefde is er geen sprake.
De Gouverneur van La Union, Joaquin Luna, is smoorverliefd op haar, en bevordert Peter tot Provinciaal Schatbewaarder van het veraf gelegen Bohol. Hij stuurt hem voortdurend op zending. Dat geeft hem voldoende gelegenheid om een verhouding met Dolores te beginnen.

In 1912 ontdekt Peter dat er een derde kind op komst is, en weet dat het onmogelijk van hem kan zijn. Zijn wraak is verpletterend. Zonder dat iemand wat vermoedt, zorgt hij ervoor dat Dolores op één enkele dag, zowel haar man, haar kinderen als haar minnaar kwijtspeelt.

Hij keert terug naar de Kempen, zal nog jaren op de Radiumfabriek in Olen werken en vertrekt in 1948 definitief naar Amerika, waar hij tien jaar later overlijdt.
Hij rust nog steeds op de Militaire Begraafplaats van Denver, Colorado.

Wie is Foe de Tejatre?

Foe de Tejatre (FdT) is een nieuw Kempens theatercollectief van pure liefhebbers. Met dit nieuwe platform proberen ze hun eigen theaterdromen waar te maken. Voorbije decennia kwamen ze met elkaar in contact via een rist aan gezelschappen, stukken, regies. Samen, maar ook afzonderlijk lieten ze al heel wat sporen na in het professionele en amateur theaterlandschap in Vlaanderen. Het is ook daar dat de vriendschap en wederzijds respect met Walter van den Broeck ontstaan is.
 

Gitte Vannuten (speelt Dolores)
Gitte is een jonge getalenteerde actrice uit Geel die zo gedreven is dat wij haar bij FdT graag de kans geven om te schitteren als grootmoeder van Walter van den Broeck, Dolores. Zij speelde tot op heden vooral bij het Geelse GVT en ook in Mol bij Theater Ootello. Als bewijs van haar talent werd ze in 2016 gehonoreerd met een Gouden Handje voor beste vrouwelijke bijrol als Babbe in “Op hoop van zegen”.


Ignace De Volder (speelt Pieter van den Broeck)
Ignace De Volder genoot zijn theateropleiding bij de Hobokense theateracademie onder de vleugels van Herbert Flack. Hij acteerde lang bij het Noordteater in Antwerpen, stond op de planken in „Cyrano“ en „Zaterdag, zondag, maandag“ voor het Publiekstheater in Gent. Zijn passie voor Shakespeare kon hij uitleven in de Brussels Shakespeare Society. Hij heeft ook een hele reeks rollen in het amateurtheater op zijn naam bij diverse. Ook op televisie was Ignace De Volder te zien, ondermeer in Aspe en in Het Goddelijk Monster.
 

Gert Van Mechelen (speelt Joaquín Luna)
Gert debuteerde in 1990 in de theaterwereld met een thesis over het vertalen en hertalenvan theaterteksten. Zo rolde hij onder de auspiciën van wijlen Walter Rits de planken op enacteerde tot dusver in 36 producties, goed voor meer dan 780 voorstellingen. Als regisseur verzorgde hij 17 producties op diverse locaties en gezelschappen in de provincie Antwerpen. Als auteur heeft hij vier werken op zijn naam. Met „Scherven“ trok hij recentelijk op theatertournee doorheen de provincie. Hij speelde gastrollen in diverse Vlaamse series.
 

Edith Vande Schoor (regie)
Edith is een theatermaker pur sang. Zij heeft een kast vol tekstbrochures van toneelstukken waarin ze speelde en regisseerde. Als beroepsactrice was ze actief bij PaljasProducties en speelde mee in Thuis en een reeks kortfilms. Ze regisseert zowel musicals, spektakels en theater en dat bij verschillende gezelschappen in de Kempen. Ze was ook jurylid van het Vondeljuweel, het Tornooi der Lage landen, de Gouden Handjes en het Landjuweel.

Deze site gebruikt cookies
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.
Meer informatie