Michiel Devijver
di 13 nov 18 20.15

Compassie. De geschiedenis van het machinegeweer

NTGent
di 13 nov 18
20.15
  • di 13 nov 18
    20.15
    de Warande, Turnhout
    Schouwburg

Het lot van de vluchtelingen onthutste heel Europa en onnoemelijk veel intellectuelen en politici verklaarden zich solidair met het leed van mensen uit het Midden-Oosten en Afrika. Beelden van drenkelingen op de mediterrane stranden of van slachtoffers van de burgeroorlogen en ziektes in Centraal-Afrika: de crises en rampen van onze tijd zijn alomtegenwoordig op de tijdslijnen van onze Facebookpagina’s, op televisie en in de pers.

In ‘Compassie…’ reizen regisseur Milo Rau en zijn team naar de politieke hotspots van onze tijd: de mediterrane vluchtelingenroutes vanuit het Midden-Oosten en de gebieden van de Congolese burgeroorlog. De semidocumentaire dubbelmonoloog, gebaseerd op interviews met ngo-werkers, geestelijken en oorlogsslachtoffers in Afrika en Europa, begeeft zich bewust op tegenstrijdig terrein: hoe kunnen we de ellende van anderen verdragen en waarom kijken we ernaar? Rau onderzoekt daarmee niet enkel de grenzen van ons medeleven maar ook de grenzen van het Europese humanisme.

Wie is Milo Rau? De Zwitserse regisseur is de kersverse artistiek leider van NTGent. Hij maakt politiek theater en focust daarbij vaak op geweld in onze samenleving. Hij was in de Warande al te gast met zijn ‘Five easy pieces’, waar hij kinderen aan de hand van een biografie van Marc Dutroux een korte geschiedenis van België laat vertellen.

Theatermaker Milo Rau is een van de winnaars van de ‘Europe Prize Theatrical Realities’ in 2018.

inleiding

Om 19.30 uur kan je naar een gratis inleiding in de Tuinzaal.

'De geschiedenis van het machinegeweer' is confronterend, soms lelijk en ongemakkelijk theater zonder antwoorden.

Trouw

credits

regie: Milo Rau

spel: Els Dottermans en Olga Mouak

dramaturgie: Stefan Bläske

research en medewerking dramaturgie: Mirjam Knapp

decor- en kostuumontwerp: Anton Lukas

video en geluid: Marc Stephan

foto: Michiel Devijver

Deze site gebruikt cookies
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.
Meer informatie