Compassie. De geschiedenis van het machinegeweer
-
di 13 nov20.15de Warande, Schouwburg, Turnhoutde Warande - SchouwburgGeweest
Het lot van de vluchtelingen onthutste heel Europa en onnoemelijk veel intellectuelen en politici verklaarden zich solidair met het leed van mensen uit het Midden-Oosten en Afrika. Beelden van drenkelingen op de mediterrane stranden of van slachtoffers van de burgeroorlogen en ziektes in Centraal-Afrika: de crises en rampen van onze tijd zijn alomtegenwoordig op de tijdslijnen van onze Facebookpagina’s, op televisie en in de pers.
In ‘Compassie…’ reizen regisseur Milo Rau en zijn team naar de politieke hotspots van onze tijd: de mediterrane vluchtelingenroutes vanuit het Midden-Oosten en de gebieden van de Congolese burgeroorlog. De semidocumentaire dubbelmonoloog, gebaseerd op interviews met ngo-werkers, geestelijken en oorlogsslachtoffers in Afrika en Europa, begeeft zich bewust op tegenstrijdig terrein: hoe kunnen we de ellende van anderen verdragen en waarom kijken we ernaar? Rau onderzoekt daarmee niet enkel de grenzen van ons medeleven maar ook de grenzen van het Europese humanisme.
Wie is Milo Rau? De Zwitserse regisseur is de kersverse artistiek leider van NTGent. Hij maakt politiek theater en focust daarbij vaak op geweld in onze samenleving. Hij was in de Warande al te gast met zijn ‘Five easy pieces’, waar hij kinderen aan de hand van een biografie van Marc Dutroux een korte geschiedenis van België laat vertellen.
Theatermaker Milo Rau is een van de winnaars van de ‘Europe Prize Theatrical Realities’ in 2018.
inleiding
Om 19.30 uur kan je naar een gratis inleiding in de Tuinzaal.
'De geschiedenis van het machinegeweer' is confronterend, soms lelijk en ongemakkelijk theater zonder antwoorden.
Tip
“'Compassie' wordt van een inleiding en epiloog voorzien door de zwarte actrice Olga Mouak, die heel sec en daardoor aangrijpend haar geschiedenis vertelt - op de vlucht vanuit donker afrika naar de lichtstad Parijs. Het levert een af en toe cynische, maar vooral ook erg wijze voorstelling op, die je gedachten verwart en op scherp zet. Met een prachtige Els Dottermans die haar rol bewonderenswaardig streng en afgemeten speelt, maar toch ook een zekere lichtheid toelaat.” (De Volkskrant)
Credits
regie: Milo Rau
spel: Els Dottermans en Olga Mouak
dramaturgie: Stefan Bläske
research en medewerking dramaturgie: Mirjam Knapp
decor- en kostuumontwerp: Anton Lukas
video en geluid: Marc Stephan
foto: Michiel Devijver