Filip Van Roe
wo 13 mrt 19 20.15 - 22.25

Exhibition-Twelve Ton Rose-Ten Duets on a Theme of Rescue

Ballet Vlaanderen/Sidi Larbi Cherkaoui - Trisha Brown - Crystal Pite
wo 13 mrt 19
20.15 - 22.25
 • wo 13 mrt 19
  20.15 - 22.25
  de Warande, Turnhout
  Schouwburg

Op één avond brengt Ballet Vlaanderen het werk van drie topchoreografen in een verrassende triple bill.

programma

 • 20.15 tot 20.55 uur: Sidi Larbi Cherkaoui met ‘Exhibition’
 • 20.55 tot 21.15 uur: pauze
 • 21.15 tot 21.45 uur: Trisha Brown met ‘Twelve Ton Rose’
 • 21.45 tot 22.10 uur: pauze
 • 22.10 tot 22.25 uur: Crystal Pite met ‘Ten Duets on a Theme of Rescue’

Sidi Larbi Cherkaoui - ‘Exhibition’

‘Exhibiton’ is een choreografie op de tonen van de Russische componist Moessorgski. Sidi Larbi Cherkaoui laat zich inspireren door volksdansen en schept een heel persoonlijke folklore. Zo verbindt hij bijvoorbeeld de Russische virtuoze ‘zwevende stijl’ Berezka met de pivoterende rituele islamitische Derwisjen met zijn zo eigen vloeiende handbewegingen. Als porseleinen poppen bewegen de vrouwen zich als zijn ze gevangen in de portretlijsten. Elk van hen vecht met zijn of haar portret. Hoe zien we onszelf? Hoe willen we dat anderen ons zien? Hoe moeten we ons laten zien?

Trisha Brown – ‘Twelve Ton Rose’

Trisha Brown (1936 - 2017) is één van de grondleggers van de Amerikaanse dans en één van de grootste spilfiguren uit de 20ste-eeuwse dansgeschiedenis. Haar avant-gardistische en postmoderne danstaal bestaat uit de meest uitgepuurde vorm van beweging. Ze werd geïnspireerd door het werk van Merce Cunningham dat dan weer zijn roots had bij Martha Graham. Brown bestudeerde voor ‘Twelve Ton Rose’ de twaalftoontechniek van Anton Webern.

Browns choreografie zet zichzelf in relatie tot de voortdurend ontwikkelende gelaagdheid van Weberns muziek. In een poëtisch spel, waarin licht beweging zichtbaar maakt en duisternis beweging doet verdwijnen, focust Brown op verstilling. 'Twelve Ton Rose' is zonder twijfel één van Browns meest beroerende choreografieën en een meesterwerk van de moderne dans.

Crystal Pite – ‘Ten Duets on a Theme of Rescue’

De Canadese choreografe Crystal Pite benadert het menselijke lichaam vanuit een poëtisch perspectief. Haar werk wordt gekenmerkt door een vindingrijke theatraliteit en een scherpzinnige bewegingstaal. In haar veelgeprezen werk ‘Ten Duets on a Theme of Rescue’ benadert ze het thema van de redding tussen twee personen op erg persoonlijke wijze. Ze toont ons een close-up van de interactie tussen twee mensen op een doorvoelde wijze die nooit de humor en zelfrelativering schuwt. Doorheen een serie van tien subtiele en intieme duetten kan het publiek zelf beslissen wie eigenlijk wie redt en waarvan.

inleiding

Om 19.30 uur kan je naar een gratis inleiding in de Tuinzaal.

Sidi Larbi Cherkaoui cureert

In seizoen 18-19 legt de Warande de focus op de vernieuwde Schouwburg. We vroegen Sidi Larbi Cherkaoui als curator van het dansprogramma. In zijn keuzes herken je zijn grote inspiratiebronnen zoals Anne Teresa De Keersmaeker, Wim Vandekeybus en Alain Platel. Daarnaast toont hij ook werk van jonge choreografen zoals Fabian Thomé en Helder Seabra. Je kan deze voorstelling ook kopen in een voordelige reeks.
meer info

Sidi Larbi Cherkaoui: “Voor Ballet Vlaanderen is het ijkpunt niet langer de geschiedenis van het ballet, maar de geschiedenis van de danswereld in het algemeen. Het onderscheid tussen klassiek of hedendaags doet er niet langer toe. En de dansers? Die vinden het fantastisch om te proeven van al die verschillende invloeden.”

credits

Exhibition
choreografie: Sidi Larbi Cherkaoui
muziek: Modest Moessorgski
decor en kostuums: Tim Van Steenbergen
dramaturgie: Koen Bollen
 

Twelve Ton Rose
choreografie: Trisha Brown
muziek: Anton Webern
kostuums: Burt Barr
 

Ten Duets on a Theme of Rescue
choreografie: Crystal Pite
muziek: Cliff Martinez
kostuums: Linda Chow
foto’s: Filip Van Roe

Deze site gebruikt cookies
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.
Meer informatie