Lara Gasparotto
wo 3 apr 19 20.15

Bagaar

Toneelhuis, ARSENAAL/LAZARUS | Guy Cassiers
wo 3 apr 19
20.15
  • wo 3 apr 19
    20.15
    de Warande, Turnhout
    Schouwburg

Bagaar is gebaseerd op de film Coup de Torchon (1981) van Bertrand Tavernier. Daarin wordt het verhaal verteld van een ontwrichte gemeenschap van witte kolonialisten in een Afrikaans land net voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.
In deze bewerking is het verhaal gesitueerd in een niet zo verre toekomst op een eiland waar ‘vluchters’ samengebracht worden totdat een beslissing is genomen of ze naar het continent mogen of niet. Maar het continent houdt al jaren de grenzen stevig dicht. Hulpverleners en militairen zijn aan zichzelf overgelaten om de boel draaiende te houden. De samenleving zakt weg in morele lamlendigheid.

De chef van het eiland, Lucien Cordier, is een zwakkeling, de risee van de stad die de corruptie van zijn omgeving door de vingers ziet. Totdat er iets in hem kantelt en hij zich zonder enige scrupule begint te ontdoen van iedereen die hem voor de voeten loopt.

De voorstelling is een confrontatie tussen scenografische precisie en baldadige, rauwe speelsheid, tussen literaire ernst en schijnbare lichtvoetigheid, tussen een doordachte vormgeving en een anarchistische aanpak.

Bevolkt met groteske personages in extreme situaties en vol scherpe dialogen balanceert het universum van Bagaar op de rand van de afgrond. Bijtende maatschappijkritiek vermengt zich met zwarte humor. Een ongemakkelijke fabel over het morele bankroet van een samenleving die heel erg veel op de onze lijkt.

De cast met onder andere Katelijne Damen, Koen De Graeve, Pieter Genard, Marianne Loots, Günther Lesage, Charlotte Vandermeersch, Ryszard Turbiasz, Joris Van den Brande… is alvast indrukwekkend.

interview met Günther Lesage

interview met Charlotte Vandermeersch

inleiding

Om 19.30 uur geeft Petra Damen, dramaturge van Het Toneelhuis, een een gratis inleiding over de voorstelling in de Tuinzaal.

"Kunt ge een paal kwalijk nemen dat hij in een gat past? Het zou kunnen dat hij een paar konijnen vermorzelt, maar is het die paal zijn fout dat hij er juist in past?"

Bagaar van Toneelhuis, ARSENAAL/LAZARUS |  Guy Cassiers
Kurt Van der Elst

credits

naar: Coup de Torchon van Barnard Tavernier en Jean Aurenche
regie: Guy Cassiers
coregie: Pieter Genard
dramaturgie: Erwin Jans
bewerking: collectief
kostuum: Karen de Wolf
lichtontwerp: Fabiana Piccioli
met: Katelijne Damen, Koen De Graeve, Pieter Genard, Marianne Loots, Günther Lesage, Ryszard Turbiasz, Joris Van den Brande, Charlotte Vandermeersch,…
scenografie: Tim Van Steenbergen

Deze site gebruikt cookies
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.
Meer informatie