double bill Cherkaoui - Vandekeybus

Fontys Dance Academy Tilburg & Koninklijk Conservatorium Antwerpen
za 27 apr 19
20.15

Sidi Larbi Cherkaoui cureert dit seizoen het dansprogramma van de Warande. De laatste voorstelling van het programma dat hij voor de Warande samenstelt, is een bijzondere samenwerking tussen twee topgezelschappen, twee theaters en twee dansopleidingen. Larbi vroeg aan Fontys Dance Academy Tilburg en de Dansopleiding van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen om een double bill samen te stellen met werk van hemzelf en Wim Vandekeybus, één van zijn inspiratiebronnen. Deze double bill zie je exclusief in de Warande en Theaters Tilburg. Eastman, het gezelschap van Larbi, en Ultima Vez, het gezelschap van Wim Vandekeybus, ondersteunen dit unieke project.

Fontys Dance Acadamy Tilburg – Eastman/Sidi Larbi Cherkaoui

De studenten van Fontys Dance Academy gaan aan de slag met het werk van Sidi Larbi Cherkaoui. Ze brengen onder andere choreografieën uit ‘Nomad’, een voorstelling die in de zomer van 2017 in Praag in première ging en in België nog niet te zien was.

‘Nomad’ heeft de vorm van een mozaïek, gebaseerd op de levende en levenloze elementen van de woestijn. We krijgen indrukken van de vloeibaarheid en het aanpassingsvermogen van wezens die gedijen in de meest extreme omstandigheden en ook van de prachtige vergankelijkheid van zandduinen en woestijnwinden. Maar 'Nomad' gaat bovenal over de geest van samenhorigheid, van vriendschap en symbiose, de sleutel tot overleving en evolutie in een droge wereld die onoverkomelijk zou zijn zonder de steun van een ander.Dansopleiding Koninklijk Conservatorium Antwerpen – Ultima Vez/Wim Vandekeybus

De dansstudenten van Koninklijk Conservatorium Antwerpen (AP Hogeschool) laten zich inspireren door ‘In Spite of Wishing and Wanting’ van Wim Vandekeybus uit 1999. Deze choreografie werd voor het eerst gecreëerd voor een volledig mannelijke cast. In een fantastisch universum bewegen de dansers zich tussen droom en werkelijkheid, tussen het fysieke en het magische, tussen het wilde en het elegante. Wie de oorspronkelijke productie gezien heeft, herinnert zich vast wel scènes zoals het poëtische zoeken naar een geschikte partner met halve sinaasappels of die waarin omlaag dwarrelende veren de drang om te vliegen inspireren.

 

Vertrekkend vanuit het specifieke karakter van het creatieproces en de fysieke danstaal van deze legendarische voorstelling gaan de studenten aan de slag. Via improvisaties, contact- en partnerwerk maken ze zich het vocabularium van Ultima Vez eigen. De studenten zullen daarnaast ook dansmateriaal uit andere choreografieën van Ultima Vez brengen.

 

 

dansketting in Turnhout

27 april is in Vlaanderen de Dag van de Dans. Tijdens deze jaarlijkse hoogmis van de dans trekt in verschillende gemeentes De Dansketting door de straten. Ook in Turnhout maken we een dansketting. De Warande, stad Turnhout en Danspunt nodigen je uit om mee te komen dansen.

De Dansketting staat open voor iedereen: dansers én niet-dansers. Het is een laagdrempelig gebeuren dat vooral toont dat dansen niet alleen prettig is, maar ook mensen dichter bij elkaar brengt. Als voorbereiding organiseren we drie gratis workshops waarin je alle dansers-in-spé ontmoet. Kom meedoen met één of alle workshops en zet samen met andere dansers een choreografie van de gerenommeerde Sidi Larbi Cherkaoui naar je hand. Het resultaat is een verrassende dansparade die op 27 april twee keer door de Turnhoutse straten trekt. Elke deelnemer van de Dansketting krijgt een gratis ticket om dezelfde dag om 20.15 uur naar de dansvoorstelling ‘Double bill: Cherkaoui – Vandekeybus’ in de vernieuwde schouwburg van de Warande te gaan.

meer info

 


Sidi Larbi Cherkaoui cureert

In seizoen 18-19 legt de Warande de focus op de vernieuwde Schouwburg. We vroegen Sidi Larbi Cherkaoui als curator van het dansprogramma. In zijn keuzes herken je zijn grote inspiratiebronnen zoals Anne Teresa De Keersmaeker, Wim Vandekeybus en Alain Platel. Daarnaast toont hij ook werk van jonge choreografen zoals Fabian Thomé en Helder Seabra. Je kan deze voorstelling ook kopen in een voordelige reeks.
meer info

 

 
inleiding

Om 19.30 uur kan je naar een gratis inleiding in de Tuinzaal.

 

Sidi Larbi Cherkaoui over deze voorstelling: "Met beide opleidingen heb ik een band. Veel alumni van Tilburg dansen nu bij Eastman en Nienke Reehorst, artistiek directrice van de opleiding in Antwerpen, is jarenlang een rots in de branding geweest bij mijn gezelschap. Als voormalig dansstudent vond ik het altijd enorm leerrijk om werk van andere choreografen te mogen dansen. Nu ik zelf in de school of life zit, wil ik mijn materiaal delen met de nieuwe generatie studenten."

 

double bill Cherkaoui - Vandekeybus
Michal Hančovský
double bill Cherkaoui - Vandekeybus
Danny Willems

Credits

Fontys Dance Academy
choreografie: Sidi Larbi Cherkaoui i.s.m. dansers Eastman
dans: 16 dansers van Fontys Dance Acadamy Tilburg
foto: Michal Hančovský

Dansopleiding Koninklijk Conservatorium Antwerpen
choreografie: Wim Vandekeybus i.s.m. dansers Ultima Vez
dans: 16 dansers van Koninklijk Conservatorium Antwerpen
foto: Danny Willems

 

Deze site gebruikt cookies
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.
Meer informatie