Marie Louise Nijsing
do 30 mei 19 20.15

Fantasio - Jacques Offenbach

Opera Zuid en Philharmonie Zuidnederland (NL)
do 30 mei 19
20.15
  • do 30 mei 19
    20.15
    de Warande, Turnhout
    Schouwburg

Een komische opera in drie akten en vier taferelen. De opbrengst van deze operavoorstelling gaat integraal naar lokale goede doelen.

In het kader van het Offenbach-jaar brengt Opera Zuid ‘Fantasio’, een opera waarvan de partituur bij een brand in de Opéra Comique van Parijs in 1887 in vlammen opging en pas in 2000 op historisch verantwoorde manier werd gereconstrueerd. De nieuwe versie bleek een pareltje.

Hoewel het werk voor de hedendaagse luisteraar dus totaal nieuw is, zullen bepaalde delen het operapubliek bekend in de oren klinken. Zo zijn er delen of thema’s te horen in zijn bekendste opera ‘Les contes d’Hoffmann’.

Ook in de verhaallijn draagt ‘Fantasio’ verwijzingen naar grote klassiekers. Net als Hamlet in het stuk van Shakespeare rouwt om de dood van zijn geliefde hofnar Yorick, start ook ‘Fantasio’ met een rouwende prinses Elsbeth die de dood van haar geliefde hofnar Saint Jean probeert te verwerken. ‘Fantasio’ vertelt het verhaal van een jonge student die ervan droomt zijn leven een andere wending te geven. De dood van de hofnar creëert een opportuniteit die de student met beide handen grijpt.

‘Fantasio’ wordt gezongen in het Frans met Nederlandse boventitels.

in Theatermagazine Jeroen vertelt regisseur Benjamin Prins:
"Samen met Lola Kirchner heb ik gekozen voor een variabel, krachtig toneelontwerp waarin volop plaats is voor dynamische lichtinvallen en tijdloze, anachronistische scenes. Dus net als in een droom springen we van de ene historische periode naar de andere, eindigend in een apotheose, een soort carnaval, een festival of fools, een feest van dwazen."

artikel Jeroen

Fantasio streelt oor én oog. ****

De Limburger

credits

een organisatie van Fifty-One Club Turnhout in samenwerking met de cultuurraad van Turnhout en de Warande


muzikale leiding: Enrico Delamboye
regie: Benjamin Prins
scenografie en kostuums: Lola Kirchner
met kostuums van FASHIONCLASH Designers: Ferry Schiffelers, Teun Seuren, Dusty Thomas & Maarten van Mulken
lichtontwerp: Andre Pronk
choreografie: Dunja Jocic
orkest: philharmonie zuidnederland
koor: Theaterkoor Opera Zuid i.s.m. Kooracademie Maastricht

Voor nog meer info, ga naar operazuid.nl/fantasio

Deze site gebruikt cookies
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.
Meer informatie