gratis avondopening

Lolo's Entanglements
wo 17 okt 18
-
wo 5 dec 18
Data & tickets
 • wo 17 okt 18
  17.00 - 21.00
  de Warande - Expozaal
  Geweest
 • vr 9 nov 18
  17.00 - 21.00
  de Warande - Expozaal
  Geweest
 • wo 5 dec 18
  17.00 - 21.00
  de Warande - Expozaal
  Geweest

De titel die kunstenaar Helmut Stallaerts koos voor deze tentoonstelling verwijst naar de Engelse schrijver D.H. Lawrence (Lolo), die bij het grote publiek vooral bekend is van zijn roman ‘Lady Chatterley’s Lover’. Lawrence was van mening dat erotiek fundamenteel bij het leven hoort. Hij hield er zelf op dit vlak ook een ongedwongen levensstijl op na en schreef hier openlijk over wat hem begin 20ste eeuw niet altijd in dank werd afgenomen.

Entanglement betekent verstrengeling. Tegen de tijdsgeest in, nodigden de romans van D.H. Lawrence uit om tegen de statische visie op de wereld in te gaan. Alles is bij hem met elkaar verbonden en er kan een ketting van reacties ontstaan door slechts één kleine verandering.

 

 

‘Entanglement’ is sinds enige tijd ook de ‘talk of the town’ in de wetenschap. Het begrip komt uit de kwantumfysica. Recent zijn enkele oude theorieën door nieuwe en betere experimenten bevestigd. In de kwantumfysica spreekt men vandaag zelfs over ‘the age of entanglement’ (het tijdperk van de verknoping). Het komt er op neer dat ‘verknoopte elektronen’ nu een empirisch feit zijn. Het bestaan is een proces dat altijd maar doorloopt. Stromen van energie en materie kunnen eigenlijk niet strikt van elkaar gescheiden worden. Het zijn geen aparte entiteiten die af en toe samen komen. Ze vormen één geheel.

 

 

Dit heeft verregaande consequenties. Zo kan je elektronen en meetinstrumenten eigenlijk niet scheiden. Je neemt waar, maar je bent tegelijk ook deel van de waarneming. Ook in andere gebieden van ons leven kan je dergelijke verstrengeling zien.

 

 

Denk maar aan de liefde. ‘On the avenue, tangled up in blue’, zong Dylan in 1975. Je hoeft geen bonkige tuinman te zijn om je bewust te worden van de erotische verwevenheid van zielen en lichamen, van spirituele en sensuele krachten, van leven en dood.

 

 

Helmut Stallaerts wil in deze tentoonstelling verstrengelingen blootleggen of ze enkel subtiel aanraken. Zijn artistieke zoektocht leidt hem naar lang vervlogen tijden, waarin kunstenaars nog op ivoor of schedels schilderden. Dit had een rituele functie. Dode materie werd tot leven gewekt, om het object op te laden en te versterken met een inherente kracht.

 

 

Dat is ook wat de kunstenaars in deze tentoonstelling doen, ook in de wijze waarop ze op elkaar inwerken. Zij confronteren ons met een diepere waarheid die meestal verborgen blijft in het donker. Ze tonen de angsten die ons in een impasse houden. Doorheen hun kunstwerken wordt er connectie gemaakt. Zij laten ons onze angsten overwinnen die worden veroorzaakt door de geïsoleerde staat waarin de mens zich bevindt vanaf het moment dat hij werd losgekoppeld van het geheel en van de natuur.

 

 

met werk van Stefan Bertalan, Pier Paolo Calzolari, Frank JMA Castelyns, Nicaise de Keyser, Olaf Holzapfel, Bernd Lohaus, Florin Mitroi, Felicitas Rohden, Kostas Sahpazis, Gregor Schneider, Thomas Schütte, Qiu Shihua, Helmut Stallaerts, Axelle Stiefel, Achraf Touloub, Mitja Tušek, Emmanuel Van der Auwera, Lien Van Ranst, Antoine Waterkeyn

 

meer info

 

Bart Van der Moeren
Bart Van der Moeren
Bart Van der Moeren
Bart Van der Moeren
Kostas Saphazis
Kostas Saphazis
schilderij met organische vormen uit de natuur
Deze site gebruikt cookies
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.
Meer informatie