Koen Broos

Mars om de macht (te verspelen)

I SOLISTI & Jan Decleir
di 22 okt 19
20.15
  • di 22 okt 19
    20.15
    de Warande, Turnhout
    Schouwburg (zittend)

Film, muziek en theater vinden elkaar in een driedelige, muzikale satire over macht. Dimitri Verhulst schrijft een nieuwe tekst en de hoofdrol is weggelegd voor Jan Decleir en elf muzikanten van muziekensemble I SOLISTI.


In het eerste deel speelt I SOLISTI livemuziek bij ‘Het dagboek van Gloemov’ (1923), de eerste film van de bekende en controversiële Russische regisseur Eisenstein die de spot dreef met de hypocriete, Russische aristocratie.


Met ‘Octet for Wind Instruments’ (1923) van Igor Stravinsky laat I SOLISTI de onvrede met het Russische regime subtiel verder klinken. De volbloed neoclassicistische muziek ademt orde, rust en balans.


Tot slot schittert Jan Decleir als hedendaagse volksmenner. Dimitri Verhulst liet zich voor
de tekst inspireren op het hoorspel ‘Der Tribun’ (1979) van Mauricio Kagel die het politieke populisme in zijn hemd zette met hoempapakoper en schuinsmarcheerdersmuziek.

 

 

Als virtuoos publieksmenner wond Decleir de toehoorders om zijn vinger, om vervolgens een fascistische directe of een xenofobe rechtse hoek uit te delen. Achter hem blies een zootje ongeregelde blazers zich stoïsch door Kagels heerlijke marsen van geordende chaos.

NRC Handelsblad ****
Deze site gebruikt cookies
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.
Meer informatie