do 21 nov 19 19.30 - 21.30

(Dis)placed interventions

Elly Van Eeghem
do 21 nov 19
19.30 - 21.30
 • do 21 nov 19
  19.30 - 21.30
  de Warande, Turnhout
  Kuub

Samen maken we de stad!” Het is een motto dat je vaak hoort terugkeren bij burgerinitiatieven, politici, stedenbouwkundigen, projectontwikkelaars… Maar hoe doe je dat? Wat zien we gebeuren in onze steden en dorpen, en hoe gaan we daarmee om? Hoe maken we een woonomgeving met pleinen en straten waar echt geleefd wordt?

In (Dis)placed interventions prikkelt Elly Van Eeghem je verbeelding met videobeelden, stemopnames, muziek en kleurrijke projecties. Het materiaal verzamelde ze de afgelopen jaren in verschillende wijken in Gent, Parijs, Berlijn en Montreal. Samen met  buurtbewoners, schoolkinderen en verwante makers zette ze er verschillende projecten op poten. Ga mee op deze trip langs wat een stad of dorp is en kan zijn – en laat je verwonderen, verwarren en inspireren over de ruimtes die we met elkaar delen.

In het tweede deel van de avond leggen we de Kempense dorpen onder de loep. Als bezoeker mag je zelf meeschrijven aan het verhaal, door beelden en teksten toe te voegen aan de projecties. Met enkele ‘dorpsmakers’ gaan we in gesprek. Hoe behouden onze dorpen hun eigenheid? Hoe houden we ze levendig en fraai, anders dan de zielloze appartementen en verkavelingen die we nu op veel plekken zien ontstaan?

programma

 • 19.30 tot 21.00 uur: performance '(Dis)placed interventions' van Elly Van Eeghem
 • 21 tot 21.30 uur: gesprek
  In gesprek over Kempense dorpen – o.l.v. Olav Grondelaers (Klara), met als ‘dorpsmakers’:
  • Thomas Neefs – Samenlevingsopbouw Antwerpen Provincie
  • Ward Verbakel – Plusoffice / KU Leuven
  • Aurélie Van Calenbergh – student architectuur KU Leuven
  • Barbara Poppe (i.p.v. Joeri Bal) – HEEM
  • Inne Pijpers – gemeente Olen

Deze avond is een samenwerking tussen de Warande en AR-TUR. AR-TUR focust de komende jaren met het Kempenlab Dorpsarchitectuur op de ruimtelijke kwaliteit van dorpen.

Elly Van Eeghem maakt video’s, foto’s, acties en installaties in de publieke ruimte, en is gefascineerd door stadsontwikkeling en door de verhouding tussen plan en werkelijkheid. Ze is één van de stadsresidenten van de Vooruit en geeft les aan KASK School of Arts.

recensie medium.com

interview met Elly Van Eeghem over haar voorstelling in tijdschrift Etcera

interview met Elly Van Eeghem op Klara

 

Ga mee op deze trip langs wat een stad of dorp is en kan zijn.

credits

concept en creatie: Elly Van Eeghem
muziek en soundscapes: Benne Dousselaere
licht: Marlies Jacques
foto: Elly Van Eeghem

Deze site gebruikt cookies
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.
Meer informatie