vr 22 nov 19 20.15 - 21.45
UIT DE WERELD

Miri

Bassekou Kouyaté (Mali)
vr 22 nov 19
20.15 - 21.45
  • vr 22 nov 19
    20.15 - 21.45
    de Warande, Turnhout
    Kuub

Het magazine Songlines rekent Bassekou Kouyaté tot één van de twintig belangrijkste muzikanten uit de wereldmuziek van de laatste twintig jaar. Only the ngoni!

Wanneer Bassekou Kouyaté in 2007 het debuutalbum ‘Segu Blue’ uitbracht, kon niemand vermoeden dat hij zou uitgroeien tot één van de beste en invloedrijkste muzikanten van Mali of zelfs heel Afrika. Tien jaar nadat hij voor het eerst in de Warande optrad, nodigen we de legendarische ngoni speler opnieuw uit. Hij komt er zijn vijfde album ‘Miri’ voorstellen.


De ngoni is een drie- tot vijfsnarige gitaar/luit en komt in heel West-Afrika voor. Men gaat ervan uit dat het de voorloper is van de banjo. De ngoni is steeds het begeleidende instrument geweest van de griots (vertellers) en ligt aan de basis van al de griotmelodieën. Tot nu toe gebruikte men de ngoni enkel als begeleidingsinstrument bij gitaar, stem of kora. Het is Bassekou Kouyaté die als eerste het instrument centraal stelde in de muziek.


In het verleden deden muzikanten als Habib Koité, Ali Farka Touré, Toumani Diabaté en vele anderen een beroep op Bassekou Kouyaté.

Bassekou Kouyaté
Thomas Dorn

credits

foto: Thomas Dorn

www.bassekoukouyate.com

Deze site gebruikt cookies
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.
Meer informatie