Jean Louis Fernandez
za 25 jan 20 20.15

Outwitting the Devil

Akram Khan Company (VK)
za 25 jan 20
20.15
  • za 25 jan 20
    20.15
    gratis inleiding om 19.30 uur in Tuinzaal
    de Warande, Turnhout
    Schouwburg (zittend)

Akram Khan is één van de meest originele en gevierde choreografen van de internationale dans. Hij wordt geprezen om zijn danstaal geworteld in de oude Indiase dans kathak. Met ‘Outwitting the Devil’ komt hij voor de vierde keer naar de Warande.

We zijn zelf de duivel. We zijn de eerste generatie die weet dat ze bezig is de planeet te vernietigen. En de laatste generatie die er nog iets aan kan doen.” zegt Akram Khan. In 'Outwitting the Devil' herleest hij het 4000 jaar oude Gilgamesj-epos, geschreven op kleitabletten, als een parabel voor de moderne mens.

Khan koos het fragment waarin koning Gilgamesj op één van zijn reizen arriveert bij een schitterend woud. Hij vernietigt het hele bos om de monsterlijke bewaker ervan te kunnen doden. 'Outwitting the Devil' is een geconcentreerd epos over hoe de mensheid in het antropoceen aanbelandt – het tijdperk getekend door het handelen van de mens. Khan en de zes dansers gaan op zoek naar fragmenten van verloren kennis in de brokstukken van de kleitabletten en de verhalen van gevallen goden.

Geïnspireerd door dit epos geeft Khan zijn prikkelende visie op de conventies van de klassieke Indiase danswereld en de kathak, de Noord-Indiase danstaal waarmee hij opgroeide en wereldfaam verwierf. 


"We zijn de eerste generatie die weet dat ze bezig is de planeet te vernietigen. En de laatste generatie die er nog iets aan kan doen." (Akram Khan)


recensie The Theatre Times

recensie The Financial Times

 

"The effect of rhythms builds a hypnotic mechanic that conveys the fight as much as the terror. [...] One comes out of Outwitting the Devil more aware than ever of the ephemeral nature of existence.”  (La Provence) 


"The performers, aged from 25 to 68, all exceptional, from different cultures and techniques - bharata natyam, contemporary, classical and traditional, hip-hop ... – develop a sophisticated choreography to the end of their toes." (Le Monde) 


"With only six dancers on stage, Akram Khan has managed to embrace the mythical place of Avignon to offer a fairly simple but very effective show." (Maze.fr)

 "A truly magnificent work of art!" (Dance Europe (from Stuttgart)

 

inleiding

Om 19.30 uur kan je naar een gratis inleiding in de Tuinzaal.

Outwitting the Devil is truly the work of a genius and a mature artist.

The Theatre Times
Outwitting the Devil - Akram Khan Company
Jean Louis Fernandez

credits

choreografie: Akram Khan
dans: Ching-Ying Chien, Andrew Pan, Dominique Petit, James Pham, Mythili Prakash en Sam Pratt
dramaturgie: Ruth Little
muziek: Vincenzo Lamagna
foto: Jean Louis Fernandez

Deze site gebruikt cookies
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.
Meer informatie