zo 16 feb 20 - zo 1 mrt 20

tentoonstelling Lost in Translation

Rondleiding met gids
zo 16 feb 20
-
zo 1 mrt 20
 • zo 1 mrt 20
  14.00 - 15.30
  de Warande, Turnhout
  Expozaal -1
 • zo 16 feb 20
  14.00 - 15.30
  de Warande, Turnhout
  Expozaal -1

In samenwerking met Omnes vzw organiseert de Warande voor het eerst een grote tentoonstelling in de Expozaal in het kader van Arab cartoon Festival. In ‘Lost in translation’ vertrekken we vanuit de zoektocht van de nieuwkomer om een plek te vinden in onze samenleving. Elke nieuwkomer moet doorheen dezelfde verschillende stadia om zijn nieuwe identiteit vorm te kunnen geven.

Het gegeven van België heeft altijd gezorgd voor een gelaagde identiteit van haar inwoners. Je bent tegelijk Vlaming en Belg. Tegelijk Brusselaar en Vlaming. Maar ook voor nieuwkomers is dit het geval. Ze zijn Irakees, maar tegelijk Vlaming. Syriër en tegelijk Belg. Ghanees en tegelijk Kempenaar. Surinamer en tegelijk Turnhoutenaar. Identiteit is geen vaststaand gegeven. Gebeurtenissen in ons leven bepalen mee wie we zijn. De confrontatie met anderen doet ons nadenken over onszelf.

Een gids neemt je graag mee doorheen deze tentoonstelling.

Lost in Translation

Thema’s die aan bod komen zijn onder andere  de verhouding tot de andere,  herinneringen aan de heimat en het verstrijken van de tijd. Het leren kennen van ‘de andere’ is als een toegangspoort. Ook de nieuwkomer zelf voelt de behoefte om in te burgeren, maar tegelijk heeft hij, weg van thuis, de behoefte om zijn eigen identiteit te behouden. Herinneringen aan het thuisland kunnen erg sterk zijn. Ze geven troost maar tegelijk versterken ze het gemis. Ze komen voor in dromen, maar ook in nachtmerries. Geluiden, geuren en kleuren zetten die herinneringen in gang. Sommigen kiezen er radicaal voor om los te laten, anderen om zich vast te klampen. Tijd is een confronterend gegeven. Voor het verkrijgen van de vluchtelingenstatus moet je veel geduld hebben en ook daarna nog neemt wachten een centrale plaats in. De tijd moet gedood worden.

van 13 december tot 1 maart 2020 in de Expozaal
maandag en dinsdag gesloten
meer info

Deze site gebruikt cookies
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.
Meer informatie