De Viool van Einstein - Claver Duo
Claver Duo

De Viool van Einstein

Claver Duo
  • do 30 sep 21
    20.15
    de Warande, Turnhout
    Kuub, vrije zit
    Geweest

Violiste Eva Vermeeren en pianiste Fleur Claesen begeleiden deze spannende raamvertelling met de muziek die Einstein inspireerde, verafgode en verafschuwde. 

Het is 18 april 1955, de dag na de dood van Albert Einstein. Dokter Thomas Harvey van het Princeton Hospital licht heimelijk de hersenen uit het hoofd van het dode genie. Het zou tot 1985 duren voordat het eerste onderzoek over Einsteins hersenen werd gepubliceerd. Einstein bleek een geniale man te zijn geweest, met een heel gewoon brein…

In samenwerking met vier wetenschappers (Wim Fias, Brian Foster, Marc Leman en Ben Van Cranenburgh) gaan violiste Eva Vermeeren en pianiste Fleur Claesen op zoek naar de invloed van muziek op de werking van ons brein.

Hebben tonale klanken invloed op ons sociaal gedrag, onze cognitieve capaciteiten of empathisch vermogen? Werkt atonaliteit werkelijk frustratie en agitatie op, of opent het nieuwe wegen in het denkproces? In deze muzikaal-wetenschappelijke reis doorheen Einsteins brein, volgen Eva en Fleur -samen met hun publiek- de invloed van muziek op onze hersenen.

Of om Einstein te parafraseren: De hersenen zijn als een piano: wat er uit komt, hangt af van hoe handig je ze bespeelt...

over Claver Duo

Passie voor eigenzinnige muzikale projecten bracht violiste Eva Vermeeren en pianiste Fleur Claesen samen. Ze vinden elkaar niet enkel terug in de muziek: zowel Fleur als Eva zijn steeds op zoek naar het verhaal áchter die muziek. Dit, en de zoektocht om dit verhaal toegankelijk te maken voor een groot publiek, vormt de drijfveer voor hun samenwerking. In 2020 presenteerde Claverduo haar eerste CD Underwood. Een verzameling lyrische muziek waaronder bewerkingen van opera-, film- en vioolcomposities van componisten zoals Einaudi, Sibelius, Dvorak en Bacalov. Een zoektocht naar de klanken achter het hout, die de emotie verhaalt van twee gedreven musici.

veilig naar de Warande

De Warande houdt zich aan de coronamaatregelen opgelegd door de federale regering.
Lees hier de laatste update.