Johan Op de Beeck
Eva Op de Beeck

Lezing: De bedreigde vrijheid. Uw vrije meningsuiting in gevaar?

TE GAST: Johan Op de Beeck
  • do 3 feb 22
    20.00
    vrije zit
    de Warande, Turnhout
    zone Schouwburg - Tuinzaal

Meesterverteller Johan Op de Beeck (gekend van bestsellers over Napoleon, de Zonnekoning en recent over Leopold II) schetst het ontstaan en de geschiedenis van de vrije meningsuiting en stelt een aantal confronterende maar onontkoombare actuele vragen.

Het recht op de vrijheid van meningsuiting is dé cruciale voorwaarde en waarborg voor godsdienstvrijheid, persvrijheid, academische vrijheid en de vrijheid van burgers om kritiek te mogen uiten. Debat en tegenspraak zijn een inherent deel van een democratie. Doch, dit principe staat vandaag onder druk. Velen zijn al te zeer overtuigd van hun grote gelijk en begrijpen nauwelijks nog de betekenis van vrije meningsuiting, bepaalde radicalen willen het afschaffen, anderen willen hen dan weer de mond snoeren. Vanuit een historische context houdt Johan Op de Beeck in zijn lezing een pleidooi voor meer engagement voor deze bedreigde kernwaarden van de verlichting.

Hij werkte jarenlang als journalist en reporter voor de VRT. Nu schrijft hij historische monografieën en u kent hem mogelijk van podcasts over Leopold II, Lodewijk XIV of Napoleon. In 2021 interviewde hij president  Obama. Als begenadigd verteller komt hij naar de Warande te Turnhout voor een lezing over 'De bedreigde vrijheid. Uw vrije meningsuiting in gevaar?

 

inschrijven

verplicht via turnhout@demens.nu of 014 42 75 31

 Johan Op de Beeck - boek 'De bedreigde vrijheid. Uw vrije meningsuiting in gevaar?'

credits

organisatie: huisvandeMens Turnhout, Willmesfonds regio Turnhout