De zaak Shell
-
di 27 sep 2220.15 - 21.35de Warande, TurnhoutKuub, zittend
De laatste witte mannelijke neushoorn is uitgestorven. Bosbranden, overstromingen en aardverschuivingen zijn overal ter wereld aan de orde van de dag. Waarom wordt er niet collectief meer verantwoordelijkheid genomen?
Theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit volgen het klimaatdebat al jarenlang op de voet. Ze bezochten aandeelhoudersvergaderingen van multinationals, lazen speeches en interviews van Shell, ploegden akkoorden en beleidsnota’s van overheden door en noteerden stelselmatig de opmerkingen van hun ooms zodra er tijdens het kerstdiner over klimaatverandering gesproken werd.
Welke beelden, argumenten en retoriek zorgen ervoor dat er zo weinig schot zit in het oplossen van het klimaatprobleem? In ‘De zaak Shell’ komen de belangrijkste stemmen uit het klimaatdebat samen. Aanleiding is de rechtszaak die de NGO Milieudefensie aanspande tegen Shell. Inzet van de zaak: Shell dwingen hun bedrijfsvoering radicaal te veranderen. Het verweer van Shell? Niet wij, maar de consument moet veranderen. Heeft Shell een punt? Is de consument echt vrij? Of moet de overheid toch meer doen? In het theaterstuk ‘De zaak Shell’ zien we hoe geraffineerd iedereen in het debat zijn verantwoordelijkheid doorschuift naar een andere partij en welke gevolgen dat heeft.
Tijdens het Gala van het Nederlands Theater Festival won 'De zaak Shell' de Regieprijs 2021 en de Arlecchino 2021. De jury schreef over de regie: "’De zaak Shell’ is zowel haarscherp als verwarrend. De gedegen research is vertaald naar een sterke tekst en een gedurfde enscenering. Het podium is hier een platform voor uiteenlopende perspectieven. Met verve creëren de spelers hun personage via toewijding, concentratie en trefzeker acteren. Met hun inzet én de consequente uitwerking van het concept verleidt de voorstelling de toeschouwer tot een stellingname die varieert van empathie tot afkeer. Vakkundig blijft de regie weg bij het oordeel over afzonderlijke personages. De toeschouwer kan hierbij innerlijk verstrikt raken in de fluïde rol als toehoorder, scheidsrechter en medestander."
“De teksten munten uit in helderheid, herkenbaarheid en zeggingskracht, en de acteurs spelen hun rol fantastisch, met de ‘beste tekst en het strakste kostuum.” (Theaterkrant)
Theatermakers Rebekka de Witt en Anoek Nuyens wonnen op het Nederlands Theater Festival met ‘De zaak Shell’ de Regieprijs 2021 en de Arlecchino 2021.
Een groot, beladen onderwerp toegankelijk gemaakt. Dat is meer dan hoopvol. Het getuigt van grote klasse *****
50 jaar de Warande: FUTURE/CLASSICS
Dit najaar vieren we 50 jaar de Warande. Om dit te vieren nodigen we artiesten uit die de Warande mee hebben grootgebracht, maar ook de beloften van de toekomst. Lees meer over 50 jaar de Warande.
maatregelen tegen Covid-19
De Warande houdt zich aan de coronamaatregelen opgelegd door de federale regering.
Lees hier de laatste update.
credits
concept, tekst: Rebekka de Wit en Anoek Nuyens
acteurs: Suzanne Grotenhuis, Musia Mwankumi, Anoek Nuyens en Michaël Pas
eindregie: Erik Whien
dramaturgie en tekstbijdrage: Freek Vielen
vormgeving: Marloes en Wikke
geluidsontwerp: Christiaan Verbeek
kostuum: Fransje Christiaans
affichebeeld: Paul Sahre / Boris Snauwaert (bewerking)
productie: Frascati Producties & De Nwe Tijd
met steun van: De Vlaamse Gemeenschap