Het Banket, I SOLISTI & Vlaams Radio Koor / Jan Decleir & Roy Aernouts - Egmont
Koen Broos

Egmont

Het Banket, I SOLISTI & Vlaams Radio Koor / Jan Decleir & Roy Aernouts
  • do 8 dec 22
    20.15 - 21.40
    de Warande, Turnhout
    Schouwburg, zittend
    Geweest

Beklijvend historisch muziektheater met Jan Decleir en Roy Aernouts die de Graaf van Egmont, Margaretha van Parma, Willem van Oranje en de Hertog van Alva spelen.

In 1568 werd Graaf van Egmont onthoofd op de Grote Markt van Brussel. De grondvesten van de Lage Landen daverden onder het koppenrollende en repressieve bewind van Filips II. De terechtstelling van de populaire Egmont maakte grote onvrede los bij de bevolking en luidde de bloedige Tachtigjarige Oorlog in. 

Het Banket, I SOLISTI & Vlaams Radiokoor brengen de hoofdrolspelers van die dramatische en bloedige episode uit onze geschiedenis terug tot leven met nieuwe dialogen en met een combinatie van oude en hedendaagse muziek.  

Tekst en muziek vertellen in deze nieuwe ‘Egmont’ een boeiend en onpartijdig relaas van de historische feiten, knipogend naar het werk van Goethe en Beethoven en vanuit een hedendaags bewustzijn. Met felle spots op de geschiedenis werpt ‘Egmont’ immers ook een kritisch licht op onze eigen tijd. Naast het historisch en maatschappelijk belang heeft Egmonts levensverhaal ook een geweldig dramatisch potentieel. 

Met deze voorstelling laten Het Banket, I SOLISTI & Vlaams Radiokoor de toeschouwer mee huiveren bij de bloedstollende wendingen in Egmonts leven, dat leest als een spannend jongensboek. 

 

Warande Informatief

Nog meer weten over de voorstelling? Lees deze Warande Informatief met hierin een interview met zanger-muzikant-acteur Roy Aernouts.interview met Tristan Versteven & Alain Craens
interview met Brechtje Louwaard en Jan Decleir
interview met Jan Decleir in De Morgen
recensie De Standaard
aankondiging op Culture Club Radio 1
aankondiging op Klara Select

een onderhoudende theaterlezing waarbij meesterverteller Jan Decleir, even schalks als dramatisch, vanachter zijn pupiter de hele zaal stil krijgt.

De Standaard

taalicoon

credits

programma: muziek van Ludwig van Beethoven en Alain Craens
concept: Het Banket i.s.m. Francis Pollet
tekst en regie: Tristan Versteven en Brechtje Louwaard
spel: Jan Decleir en Roy Aernouts

livemuziek: I SOLISTI en Vlaams Radiokoor