Miet Warlop / Irene Wool vzw & NTGent One - Song
Michiel Devijver

ONE SONG

Miet Warlop / Irene Wool vzw & NTGent
  • wo 22 mrt 23
    20.15
    de Warande, Turnhout
    Schouwburg, zittend
    Geweest

Met ‘ONE SONG’ creëert de Belgische beeldend kunstenaar Miet Warlop het vierde deel in de NTGent-reeks ‘Histoire(s) du Théâtre’. Na het grote succes op Festival d'Avignon kan je in maart de voorstelling in de Warande zien.

Wat is jouw geschiedenis als theatermaker? Op uitnodiging van NTGent formuleert Miet Warlop een antwoord zoals alleen zij die vraag kan beantwoorden.

In de reeks Histoire(s) du Théâtre is zij de vierde regisseur die de handschoen opneemt voor een creatie waarin heden, verleden en toekomst elkaar op een inspirerende manier ontmoeten – met name Milo Rau, Faustin Linyekula en Angélica Liddell gingen haar daarin voor. ‘Histoire(s) du Théâtre IV : ONE SONG’ situeert zich in het unieke, beeldende universum van Warlop, waarbij acht performers de arena betreden voor een bezwerend ritueel over afscheid, leven en dood, hoop en heropstanding.

De performers in de voorstelling gaan samen tot het uiterste: via gezongen tekst, beelden en objecten, zuurstof en zweet evoceren ze onze condition humaine. Steeds opnieuw staat er iemand recht om zijn of haar grenzen te verleggen. Zij tarten de tijd en geven uiting aan een diepmenselijke behoefte: het moment waarop we ons denkende lichaam kunnen overstijgen.

Via de metafoor van een livewedstrijd/concert, inclusief commentator en cheerleader, nodigt Miet Warlop ons in ONE SONG uit om een gemeenschap te vormen en onszelf als in een viering te overstijgen. Zo wordt het tijdelijke het universele en wordt het persoonlijke iets collectiefs. Dat is de subtekst van ONE SONG: hoe één lied betekenis kan geven aan een hele samenleving. Eenheid in verscheidenheid.

‘One Song’ ging in de zomer van 2022 in wereldpremière op het Festival d’Avignon.

"luid, absurd en extreem entertainend" (The New York Times)

"een klein mirakel", dat het festival heeft doen ontwaken met “een troostende en diep ontroerende trance, met dank aan de kracht van het collectief” (Theatral Magazine)

tragiek, generositeit en humor”, net als “schoonheid met de allure van de grote drama’s, en net die vormen de essentie van de geschiedenis van het theater” (Toute la Culture)

een fascinerende artieste die eindelijk meer erkenning krijgt” (Le Monde)

recensie De Standaard ****

 

 

Warande Informatief

Kom meer te weten over 'ONE SONG' in deze Warande Informatief.

Een razend tableau… goed voor een massale ovatie op Festival d’Avignon

The Guardian ****

taalicoon

 

 

credits

spel: Simon Beeckaert, Elisabeth Klinck, Willem Lenaerts, Milan Schudel, Melvin Slabbinck, Joppe Tanghe, Karin Tanghe, Wietse Tanghe en Stanislas Bruynseels, Rint Dens, Judith Engelen, Marius Lefever (alternate), Luka Mariën (alternate), Flora Van Canneyt, Jarne Van Loon (alternate)
tekst: Miet Warlop geadviseerd door Jeroen Olyslaegers
concept, directie en set ontwerp : Miet Warlop
muziek: Maarten Van Cauwenberghe
dramaturgie: Giacomo Bisordi
assistent dramaturgie: Kaatje De Geest
geluid: Bart Van Hoydonck, Raf Willems
kostuumontwerp: Carol Piron & Filles à Papa
licht: Dennis Diels
vertaling teksten: Erik Borgman
productiemanagement: Greet Prové
technische productie & toneelmeester: Oliver Houttekiet
assistent productie & tour manager: Elli De Meyer
techniek: Flup Beys, Dietrich Lerooij, Gilles Roosen, Bart Van Hoydonck, Raf Willems, Laurent Ysebaert
realisatie, rekwisieten & kostuums: Ateliers NTGent
met dank aan: Kris Auman, Imran Alam, Barbara Vackier, Jasper Hautekiet, de familie Warlop, Rossana Miele, Lotte Van Craeynest, Christel Simons, Patrick Vanderhaegen, Diana Campbell
productie: NTGent, Miet Warlop / Irene Wool vzw
co-productie: Festival d'Avignon, DE SINGEL (Antwerp), Tandem Scène Nationale (Arras-Douai), Théâtre Dijon Bourgogne Centre dramatique national, HAU Hebbel am Ufer Berlin, La Comédie de Valence - Centre dramatique national Drôme - Ardèche, Teatre Lliure (Barcelona)
met de steun van de Vlaamse Overheid, de stad Gent, Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid
met de hulp van: Frans Brood Productions