Lola Bogaert, Sara Haeck en Yinka Kuienbrouwer - scénefoto BEATRIJS
YvdH

Beatrijs: een makkelijk middeleeuws Maria mirakel maar dan moeilijk

Lola Bogaert, Sara Haeck en Yinka Kuitenbrouwer / Het Huis Hasselt
  • wo 19 apr 23
    20.15 - 21.00
    de Warande, Turnhout
    Kuub, zittend
    Geweest

Lola, Sara en Yinka bewerken de gekende middeleeuwse Marialegende tot een actuele theatervoorstelling.

 

Beatrijs, een Middeleeuwse non die het klooster verlaat voor een jeugdliefde. Een jeugdliefde die haar vervolgens verlaat wanneer het geld op is. Waardoor Beatrijs als sekswerker aan de slag gaat om haar kinderen te onderhouden. Om uiteindelijk toch te beslissen terug te keren naar het klooster en haar kinderen af te staan. Ziedaar: het verhaal van ‘Beatrijs’ in het (heel) kort.

De Middeleeuwen worden vaak clichématig beschreven als “de donkere eeuwen” waarin (mannelijk) geweld domineert en vrouwen geen rol spelen. Maar wanneer je naar de realiteit kijkt van deze periode, blijken vrouwen veel geëmancipeerder dan wij doorgaans denken. Beatrijs is het ideale personage om komaf te maken met de eenzijdige blik op de geschiedenis. Een vrouw die zowel non, moeder als sekswerker is. Een ondernemende vrouw die haar eigen keuzes maakt.

Lola, Sara en Yinka proberen te begrijpen waarom Beatrijs de keuzes maakt die ze heeft gemaakt. Ze gaan in gesprek met experts en hercomponeren dit verhaal vanuit een ander standpunt.

 

inleiding

Bij deze voorstelling is er een gratis inleiding van 19.30 tot 20 uur in de Terraszaal (+1) in de Kuub.

taalicoon

credits

van en met: Lola Bogaert, Sara Haeck en Yinka Kuitenbrouwer
coaching: Kristien De Proost en De Roovers
kostuum: Lotte Boonstra productie van: Het Huis Hasselt

met dank aan: de Warande, Monty Kultuurfaktorij, De Grote Post, TG STAN, Geert Claessens, Herman Pleij, Andrea Bardin en Catrien Santing