open van woensdag t.e.m. zondag

OUDE WIJN/NIEUWE ZAKKEN
 • za 17 sep 22
  -
  ma 23 jan 23
  de Warande, Turnhout
  Expozaal -1
  gratis

open van woensdag t.e.m. zondag van 10 tot 17 uur

In maart 1981 beslist de burgemeester van Turnhout dat “de jeugd niet noodgedwongen mag geconfronteerd worden met het werk van kunstenares Liliane Vertessen, het wordt ‘ongeschikt’ verklaard”. Haar tentoonstelling ‘Kunst Kempen Actueel nr.3’ wordt verplaatst naar een ruimte in het Cultureel Centrum waar men bij het schouwburgbezoek niet noodgedwongen langs moet. “Op bevel van de brandweer”, heet dat.

Vanaf het prille begin in 1972 neemt beeldende kunst een prominente plek in binnen het programma van de Warande. Het fragment hierboven schetst welke pioniersrol de Warande vanaf het begin vervulde en welke keuzes we durfden nemen. Gedurende de afgelopen vijftig jaar hebben talloze kunstenaars hier tentoongesteld. Eerst in wat de A-ruimte en de B-ruimte heette. Later in de Luifelzaal, de Houten zaal, de Witte Gang en uiteraard ook in de vernieuwde Expozaal die dit seizoen tien kaarsjes mag uitblazen.

Heel wat Vlaamse kunstenaars van internationaal belang maakten hier onvergetelijke tentoonstellingen. Wie herinnert zich nog één van de eerste kunstliquidatieprojecten van Guillaume Bijl, waarin hij de tentoonstellingsruimte omdoopte tot ‘beroepsheroriëntatiecentrum’ inclusief een directielokaal, een secretariaat, een ‘gang voor wachtenden’, een testlokaal en een ‘dactylo-proeflokaal’? Of recenter de monumentale spiegelinstallatie van Nicolas Provost waarin je als toeschouwer elke notie van tijd en ruimte dreigde te verliezen.

Voor het jubileum van de Warande brengen we 25 kunstenaars die eerder in de Warande tentoonstelde samen. Ze komen niet alleen. We vroegen ieder van hen om op hun beurt iemand voor de toekomst te selecteren. Zo wordt de tentoonstelling ‘OUDE WIJN/NIEUWE ZAKKEN’ niet louter een terugkijken op wat ooit was, maar ook op wat nog komen zal.

Met werk van:
Jef Geys, Fik van Gestel, Luc Deleu, Ria Pacquée, Guillaume Bijl, Liliane Vertessen, Anne-Mie Van Kerckhoven, Fred Bervoets, Anita Evenepoel, Luk Van Soom, Hans Op de Beeck, Vaast Colson, Tom Liekens, Dries Segers, Bart Van Dijck, Michèle Matyn, Nicolas Provost, Nick Andrews, Peter de Cupere, Nel Aerts, Filip Vervaet, Carole Vanderlinden, Peter Morrens, Nadia Naveau, Phillippe Aguire y Otegui en 25 anderen.

 

50 jaar de Warande: FUTURE/CLASSICS

Dit najaar vieren we 50 jaar de Warande. Om dit te vieren nodigen we artiesten uit die de Warande mee hebben grootgebracht, maar ook de beloften van de toekomst. Lees meer over 50 jaar de Warande.

 

maatregelen tegen Covid-19

De Warande houdt zich aan de coronamaatregelen opgelegd door de federale regering.
Lees hier de laatste update.

credits

foto: opening tentoonstelling ‘Retrospectieve Jan Vaerten 70’