expo OUDE WIJN/NIEUWE ZAKKEN
After the Gathering (detail) (c) Studio Hans Op de Beeck

open van woensdag t.e.m. zondag

OUDE WIJN/NIEUWE ZAKKEN - 50 jaar kunst in de Warande
50 jaar de Warande
 • za 17 sep 22
  -
  zo 29 jan 23
  de Warande, Turnhout
  Expozaal -1
  Geweest

open van woensdag t.e.m. zondag van 10 tot 17 uur

In maart 1981 beslist de burgemeester van Turnhout dat “de jeugd niet noodgedwongen mag geconfronteerd worden met het werk van kunstenares Liliane Vertessen, het wordt ‘ongeschikt’ verklaard”. Haar tentoonstelling ‘Kunst Kempen Actueel nr.3’ wordt verplaatst naar een ruimte in het Cultureel Centrum waar men bij het schouwburgbezoek niet noodgedwongen langs moet. “Op bevel van de brandweer”, heet dat.

Vanaf het prille begin in 1972 neemt beeldende kunst een prominente plek in binnen het programma van de Warande. Het fragment hierboven schetst welke pioniersrol de Warande vanaf het begin vervulde en welke keuzes we durfden nemen. Gedurende de afgelopen vijftig jaar hebben talloze kunstenaars hier tentoongesteld. Eerst in wat de A-ruimte en de B-ruimte heette. Later in de Luifelzaal, de Houten zaal, de Witte Gang en uiteraard ook in de vernieuwde Expozaal die dit seizoen tien kaarsjes mag uitblazen.

Heel wat Vlaamse kunstenaars van internationaal belang maakten hier onvergetelijke tentoonstellingen. Wie herinnert zich nog één van de eerste kunstliquidatie-projecten van Guillaume Bijl, waarin hij de tentoonstellings-ruimte omdoopte tot ‘beroepsherorientatiecentrum’ inclusief een directielokaal, een secretariaat, een ‘gang voor wachtenden’, een testlokaal en een ‘dactylo-proeflokaal’? Of recenter; de monumentale spiegelinstallatie van Nicolas Provost waarin je als toeschouwer elke notie van tijd en ruimte dreigde te verliezen.

Voor het jubileum van de Warande brengen we 25 kunstenaars samen die eerder in de Warande tentoonstelden. Ze komen niet alleen. We vroegen ieder van hen om op hun beurt iemand voor de toekomst te selecteren. Zo wordt de tentoonstelling ‘OUDE WIJN/NIEUWE ZAKKEN’ niet louter een terugkijken op wat ooit was, maar ook op wat nog komen zal.

met werk van:
Fik van Gestel, Stefan Peters, Liliane Vertessen, Zacharia Testelmans, Guillaume Bijl, Evelin Brosi & Elvis Bonier, Anne-Mie Van Kerckhoven, Charlien Adriaenssens, Fred Bervoets, Floris Van Look, Anita Evenepoel, Flora Miranda en Esther Stocker, Luk Van Soom, Lieven Decabooter, Hans Op de Beeck, Celeste Mattot, Vaast Colson, David Sherry, Tom Liekens, Adriaan Marin, Dries Segers, We Became Aware, Bart Van Dijck, Ignace Cami, Michèle Matyn, Laure Prouvost, Nicolas Provost, William Ludwig Lutgens, Nick Andrews, Denie Put, Peter de Cupere, Nancy Slangen, Nel Aerts, Gert Verhoeven, Ria Pacquée, Sietske Van Aerde, Filip Vervaet, Sharon Van Overmeiren, Carole Vanderlinden, Shikh Sabbir Alam, Peter Morrens, Maikel De Greve, Nadia Naveau, Gaston Bertrand, Philip Aguirre y Otegui, Hervé Yamguen, Luc Deleu, Stijn ter Braak, Filip Francis, Wout Vercammen

 

VIRTUELE EXPO

Bezoek de expo vanop afstand! Klik hier.


SAMENWERKING MET DE PONT

Bij je bezoek aan deze tentoonstelling krijg je een voucher die 5 euro korting geeft op je toegangsticket voor de Pont in Tilburg. Deze is geldig tot 29 januari 2023.

 

VOOR GROEPEN

Wil je graag een tentoonstelling bezoeken met gids? Of een verjaardagsfeestje organiseren in de Warande? Een rondleiding doorheen de expo kan ook gekoppeld worden aan een workshop in onze Studio Expo of een drankje in Barzoen.
meer info

 
50 jaar de Warande: FUTURE/CLASSICS

Dit najaar vieren we 50 jaar de Warande. Om dit te vieren nodigen we artiesten uit die de Warande mee hebben grootgebracht, maar ook de beloften van de toekomst. Lees meer over 50 jaar de Warande.

 

maatregelen tegen Covid-19

De Warande houdt zich aan de coronamaatregelen opgelegd door de federale regering.
Lees hier de laatste update.