Dennis Tyfus - He looked different on his Tinder profile 2022
Courtesy Tim Van Laere Gallery, Antwerp

Dennis Tyfus

 • zo 30 apr 23
  -
  zo 13 aug 23
  de Warande, Turnhout
  Expozaal -1
  gratis

open van woensdag t.e.m. zondag van 10 tot 17 uur

De praktijk van de Antwerpse kunstenaar Dennis Tyfus (°1979) omvat een breed scala aan artistieke media en visuele beelden, gaande van tekeningen, installaties, videos, magazines, boeken, muziek, vinyl platen, tatoeages, zijn eigen radioprogramma, concerten en performances.

In zijn oeuvre vloeit alles in elkaar over, zonder vaste definitie, begin of einde. Hiermee leunt hij sterk aan bij het oeuvre van kunstenaars zoals Dieter Roth, Mike Kelley, Jim Shaw en Wim T. Schippers.

Door elementen uit zijn eigen persoonlijke psyche te combineren met verschillende aspecten uit de hoge en lage cultuur en deze op een gelijkaardige manier te benaderen, creëert hij een universum waarin het persoonlijke, het alledaagse en het unheimliche samenkomen.

Zijn werken vinden vaak hun origine in het onbewuste denkproces van de kunstenaar en krijgen hun vorm door een proces van improvisaties waarin Tyfus zich enkel laat limiteren door de keuze van zijn medium en plaats.

Onder het label ‘Ultra Eczema’ bundelt hij zijn diverse kunstenaarspraktijken die de meest uiteenlopende vormen kunnen aannemen: zoals de tatoeage ‘UE50’ die op de knokkels van de rechterhand van de kunstenaar staat of het verkeersbord met de tekst ‘Ultra Eczema 100’ dat werd geplaatst op de hoek van de straat nabij het Middelheimmuseum. Dit laatste werk illustreert ook het belang van taal en hercontextualisering binnen het werk van Tyfus.

credits

beeld: Dennis Tyfus - 'He looked different on his Tinder profile' 2022

kleurpotlood op papier 148 x 120 cm
Courtesy Tim Van Laere Gallery, Antwerp