Ultima Vez / Wim Vandekeybus
Karolina Miernik

Scattered Memories

Ultima Vez / Wim Vandekeybus
50 jaar de Warande - première
  • vr 30 sep 22
    20.15 - 22.00
    de Warande, Turnhout
    Schouwburg, zittend
    Geweest

Ultima Vez bestaat dit jaar 35 jaar en dat vieren we tijdens 50 jaar de Warande met de Belgische première van hun jubileumvoorstelling ‘Scattered Memories’.

Hannah Arendt zei: “het is bijna onmogelijk om je eigen verhaal te vertellen. Je kunt het alleen vertellen via de anderen die dicht bij je staan.”

De tijd wordt verraderlijker naarmate hij groeit in je hoofd. Herinneringen en plannen worden door elkaar gehaald wanneer nachtelijke dromen een loopje nemen met de realiteit. Na meer dan 40 creaties met zoveel geweldige mensen met gedurfde ideeën en verbluffende talenten, is het voor topchoreograaf Wim Vandekeybus moeilijk om gevoelens en herinneringen te scheiden van toekomstplannen. Het verleden klopt aan de deur van wat nog komen gaat en op dat kruispunt blikt hij met Ultima Vez terug én vooruit met het bijzondere jubileumproject ‘Scattered Memories’, mét een grote cast van maar liefst 25 dansers.

Titels, mensen, succes, mislukking, reizen, emoties, pijn, inspanning, stress, plezier, ruzies, ervaring, bluf, nieuwe mensen, samenwerkingen, licht, duisternis, liefde, schoonheid, angst, chaos, meer nieuwe mensen, verwondingen, geluk , vrienden, dood, leegte, pasgeboren, problemen, woede, vlees, onvolmaaktheid, lijden, kind, instinct, verbeelding, twijfel aan twijfels, hoop ... van wat, wanneer, waar ...

"Uitmuntende dansers die door de lucht vliegen en op elkaar springen, in het volste vertrouwen dat ze wel opgevangen zullen worden." (Tanznetz)

"staande ovaties voor de favoriet van het ImPulsTanz-festival" (ORF News)

Het publiek van de Warande maakt beslist deel uit van 35 jaar Ultima Vez. Het heeft in 1988 onze eerste voorstelling ‘What the Body Does Not Remember’ gezien. Voor mij was de Warande vroeger het meest dichtbije theater – ik ben afkomstig uit Herenthout. In grootsteden word je direct opgeslorpt. Als ik in Turnhout kom voel ik me niet anoniem, maar herkenbaar en dat is een goed gevoel. Fantastisch hoe de Warande is gegroeid met de tweede ruimte en hoe het huis met de tijd mee is gegaan! Het heeft ontzettend veel jonge artiesten gesteund in de loop van die halve eeuw en gedaan wat het wilde doen en dat heeft karakter. Kortom: de Warande is een heel belangrijk cultuurhuis.

Wim Vandekeybus

50 jaar de Warande: FUTURE/CLASSICS

Dit najaar vieren we 50 jaar de Warande. Om dit te vieren nodigen we artiesten uit die de Warande mee hebben grootgebracht, maar ook de beloften van de toekomst. Lees meer over 50 jaar de Warande.

credits

choreografie: Wim Vandekeybus
dansers: Alexandros Anastasiadis, Laura Aris Álvarez, Borna Babić, Maureen Bator, Tim Bogaerts, Damien Chapelle, Pieter Desmet, Saïd Gharbi, Rob Hayden, Germán Jauregui Allue, Luke Jessop, Kit King, Maria Kolegova, Anna Karenina Lambrechts, Anabel Lopez, Tanja Marin Friðjónsdóttir, Lieve Meeussen, Yassin Mrabtifi, Magdalena Oettl, Eddie Oroyan, Aymara Samira Parola, Wim Vandekeybus, Mufutau Yusuf
artistieke assistentie: Margherita Scalise
bewegingsadvies: Iñaki Azpillaga en German Jauregui Allue
kostuums: Isabelle Lhoas
productie: Ultima Vez

Ultima Vez wordt gesteund door de Vlaamse Regering & de Vlaamse Gemeenschapscommissie van het
Brussels Hoofdstedelijk Gewest (BE) en door de Tax Shelter maatregel van de Belgische federale overheid.