Scènefoto De Bastaard
Anna van Kooij

De Bastaard

Het Zuidelijk Toneel / Rashif El Kaoui
  • vr 10 feb 23
    20.15 - 21.45
    de Warande, Turnhout
    Kuub, zittend

“Ik ben een bastaard, een halfbloed, een vuilnisbakkenras. Mijn X-chromosoom komt uit de Vlaamse Kempenklei, mijn Y-chromosoom uit het mulle Atlaszand.” (Rashif El Kaoui)

Samen met Ahmet Polat en Laryssa Kim reconstrueert Rashif El Kaoui de route van zijn vader, die vanuit Marokko naar België reisde en stierf in Zuid-Frankrijk. Een terugkeer naar een vader die hij amper heeft gekend. Ahmet gelooft dat een reis de beste stap zou zijn voor Rashif, om zichzelf beter te begrijpen.

De voorstelling is meer dan Rashif zijn reisverslag. Het zou ook het verhaal van Ahmet, Laryssa of jou kunnen zijn. Want misschien wist je het nog niet, maar uiteindelijk zijn we allemaal bastaard. De voorstelling vormt een ritueel, een poging een eigen plek te vinden in onze tijd.

Ahmet is wereldbekend als fotograaf en documentairemaker, hij was fotograaf des Vaderlands. Rashif is schrijver, acteur en de man met de mooiste stem van Vlaanderen. Laryssa heeft een poëtische ziel, is een veelgevraagd drummer en een muzikaal multitalent. Zij zorgt voor live-muziek. Met film, slam poetry, muziek, proza en vertelling geven geeft de voorstelling ons inzicht hoe de blik van anderen ons denken beïnvloedt. ‘De Bastaard’ is ritmisch, scherp van taal, indringend, oprecht en laat je niet onberoerd achter.

 “El Kaoui heeft alles in handen om zijn pamflet van een bastaard uit te laten groeien tot, in meer dan één betekenis, de voorstelling van zijn leven” (Het Nieuwsblad ****)

Van de reis van Rashif is ook een documentaire gemaakt onder de titel 'Ik Ben Een Bastaard'. Een productie van Studio Biarritz in coproductie met de NTR, Het Uur van de Wolf, met Ahmet Polat als regisseur. Terugkijken kan via NPO 2Doc.

’De Bastaard’ van Rashif El Kaoui is een indringend en ontroerend pamflet dat nog lang nagonst.

De Volkskrant ****

credits

tekst en spel: Rashif El Kaoui
livemuziek en spel: Laryssa Kim
video en spel: Ahmet Polat
eindregie: Lucas De Man
artistiek advies: Piet Menu
productie: Ellen van Bunnik
techniek: Tom Ijpelaar
kostuum: Jolanda van de Ven
stage video: Birke Wobbes
stage productie: Sascha de Jong
pakken met dank aan: Bonnesuits