il gardellino
Wouter Maeckelbergh

De Concertvereniging

GEANNULEERD: Il Gardellino barokensemble
50 jaar de Warande
  • ma 7 nov 22
    20.15
    de Warande, Turnhout
    Schouwburg, zittend
    Geweest

Omwille van overmacht is het concert van Il Gardellino helaas geannuleerd. Kocht je een ticket via de Warande, dan ontvang je hierover een mail en worden je tickets terugbetaald. Het concert wordt opnieuw ingepland in oktober 2023. Onze excuses.

De naam Il Gardellino klinkt als een klok binnen de barokmuziek. Door hun perfectie en muziekkennis geniet dit barokensemble hoog aanzien zowel in België als internationaal en worden ze dikwijls uitgenodigd op belangrijke muziekfestivals en podia in Europa.  Zij brachten al vele bekroonde cd-opnames uit met muziek van bekende en minder bekende barokcomponisten. Samen met oa. sopraan Déborah Cachet, hoboist Marcel Ponseele, fluitist Jan De Winne en trompettist Sander Kintaert brengt Il Gardellino een boeiend, afwisselend programma met grote klasse.

De naam van het ensemble is ontleend aan Vivaldi’s concerto da camera “del Gardellino”: het muzikaal portret van een virtuoze distelvink. In 1988 gingen hoboïst Marcel Ponseele en fluitist Jan De Winne van start met kamermuziekconcerten. Na enkele jaren werden vanaf 1998 een vaste kern van vijf strijkers toegevoegd om zo een veel groter repertoire te kunnen ontsluiten. In die jaren was radio Klara een stimulerende partner. Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap werd il Gardellino vanaf 2000 een vaste waarde in het muzieklandschap, zowel in binnen- als buitenland.

Inhoudelijk is het ensemble als een actieve vulkaan: steeds herzien, steeds vernieuwend. 

Il Gardellino voert grondig onderzoek uit naar de historische achtergrond van de werken teneinde deze muziek van alle tijden stijlgetrouw voor het publiek van deze tijd te laten weerklinken. Op die manier heeft il Gardellino in de loop der jaren een heel eigen klankidioom ontwikkeld.

De bewondering voor het oeuvre van Johann Sebastian Bach vormt de spil van il Gardellino’s repertoire, maar het ensemble gaat de boeiende uitdaging aan de muziek van ten onrechte minder bekende componsiten uit te voeren wat blijkt uit de vele CD opnames en concerten met muziek van Eichner, Graun, Fasch, Janitsch, Stölzel en Heinichen. 

Naargelang de noden van de muziek wordt de vaste kern van 8 musici uitgebreid met zangers, extra blazers en strijkers. De musici zijn toonaangevende specialisten van de historische uitvoeringspraktijk en internationaal gewaardeerde vertolkers van barokmuziek. Il Gardellino geniet hoog aanzien zowel in eigen land als internationaal en het ensemble is aanwezig op de belangrijke muziekfestivals en podia in Europa. Il Gardellino kan terugblikken op een rijke discografie, opgenomen voor de labels Accent, Klara, Eufoda en Passacaille. Deze opnamen oogsten veel bijval bij pers en publiek en een groot aantal hiervan is door de internationale pers met prijzen als Diapason d’Or en Classica onderscheiden.


programma

J.S. Bach: 2de Suite voor fluit, strijkers en b.c. Bwv.1067 
J.S. Bach: Cantate bwv 51 ‘Jauchzet Gott in allen Landen’
A. Marcello: Concerto in re klein voor hobo, strijkers en b.c.
G.Fr. Händel: Uit Solomon Hwv.67 ‘Will the Sun forget to Streak’
Ar. Corelli: Sonate in C op.5 nr.3
G.Ph. Telemann: Conclusion Twv 50: 9 voor trompet, hobo, strijkers en b.c.

Reeks de Concertvereniging

Je kan dit concert ook kopen in een voordelige reeks.
meer info

50 jaar de Warande: CADEAUS

Dit najaar vieren we 50 jaar de Warande. Onze partners organiseren speciaal voor deze verjaardag een aantal activiteiten, waaronder deze.

Lees meer over 50 jaar de Warande.

maatregelen tegen Covid-19

De Warande houdt zich aan de coronamaatregelen opgelegd door de federale regering.
Lees hier de laatste update.

credits

een organisatie van de Concertvereniging i.s.m. de Warande