Symfonieorkest Vlaanderen
Kaupo Kikkas

De Concertvereniging

Symfonieorkest Vlaanderen
  • ma 28 nov 22
    20.15 - 22.05
    de Warande, Turnhout
    Schouwburg, zittend
    Geweest

De Estse dirigente Kristiina Poska bracht recent samen met het Symfonieorkest Vlaanderen de volledige Beethoven-cyclus uit op CD bij Fuga Libera. Een opmerkelijke opname die doet nazinderen. Een uitnodiging voor een concert in Turnhout kon dus niet uitblijven. De jonge, veelbelovende pianist Pavel Kolesnikov soleert met het monumentale pianoconcerto nr. 5 van Beethoven. Daarna volgt de tweede symfonie van de grootmeester. De toendertijd zo vernieuwende muziek van Beethoven klinkt nog steeds zo onaangestast aantrekkelijk, monumentaal en poetisch.


Kristiina Poska 

De Estse dirigente Kristiina Poska (1978, Türi) startte haar muzikale carrière in Tallinn waar ze koordirectie studeerde. Nadien trok ze naar Berlijn en studeerde er orkestdirectie aan de Hochschule für Musik. Sinds 2019 is ze chef-dirigent van Symfonieorkest Vlaanderen, met wie ze samen de volledige Beethoven-cyclus uitbrengt op cd bij Fuga Libera. Recente hoogtepunten zijn de concerten met het Concertgebouworkest, Oslo Philharmonic, Orchestre National de Lille, Hallé Orchestra en MDR Sinfonieorchester.

Eerdere mijlpalen waren optredens met oa. het Orch. Nat. de France, Janáček Philharmonic Ostrava en het openingsconcert van de Mozart Week 2020 in Salzburg met het Mozarteum Orchestra Salzburg. Daarnaast werkte Poska met orkesten als het HR-Sinfonieorchester, Radio-Symphonieorch.Wien, WDR Sinfonieorch. Köln, Göteborgs Symfoniker, Estonian Nat. Orch., Münchner Philharmoniker, Royal Stockholm Philh., Tonkünstler Orchestra, Camerata Salzburg, Deutsche Kammerph. Bremen en het Tonhalle-Orchester Zürich. Kristiina Poska is ook vaste gastdirigent van het Lets Nationaal Symfonieorkest.

"Het concertgebouworkest klonk vol suspense tijdens een concert met drie stukken die allemaal tintelden van energie. Dirigente Kristiina Poska dirigeerde even sierlijk als soeverein." (NRC)

Pavel Kolesnikov

De in Londen wonende Pavel Kolesnikov is geboren in Siberië in een familie van wetenschappers. Voordat hij zich concentreerde op de pianostudies, studeerde hij gedurende 10 jaar zowel piano als viool. In 2014 was er dan zijn debuutrecital in de prestigieuse Wigmore Hall. The Telegraph gaf hem een erg zeldzame vijfsterrenquotering.

Recitals en concerten volgden elkaar op in de Queen Elizabeth Hall, Carnegie Hall, Konzerthaus Berlin, Louvre en Salle Gaveau, Suntory Hall Tokyo, Muziekgebouw Amsterdam, Musiq3 Festival,…

Regelmatig speelt hij ook in kamermuziekverband met Samson Tsoy, Narek Aknazarian, het Hermes String Quartet en het Calidore String Quartet. Met de Cd opnames van Chopins Mazurkas bij het label Hyperion won hij de vermaarde prijs “ Diapason d’Or de l’année “. Hij werkt ook samen met de legendarische Belgische danseres Anne-Teresa de Keersmaeker aan een project gebaseerd op de Goldbergvariaties van Bach.

"Een poëet aan het klavier…" (The Guardian)
"Pavel Kolesninkov is een monument van de piano." (RTBF)

programma

F. Mendelssohn: Ouv. De Hebriden
L. van Beethoven: Pianoconcerto nr. 5 - Emperor
L. van Beethoven: Symfonie nr. 2 

Reeks de Concertvereniging

Je kan dit concert ook kopen in een voordelige reeks.
meer info

maatregelen tegen Covid-19

De Warande houdt zich aan de coronamaatregelen opgelegd door de federale regering.
Lees hier de laatste update.

credits

dirigente: Kristiina Poska
piano: Pavel Kolesnikov

een organisatie van de Concertvereniging i.s.m. de Warande