Abdel Rahman
Marco Borggreve

de Concertvereniging

Abdel Rahman El Bacha Pianorecital
  • di 14 feb 23
    20.15 - 22.05
    de Warande, Turnhout
    Schouwburg, zittend

De Libanese-Franse pianist Abdel Rahman El Bacha wordt in de muziekpers vergeleken met de allergrootste pianisten van de klassiek muziek waarbij zijn buitengewone virtuoze kwaliteiten en zijn rijk emotioneel vermogen doorslaggevend zijn. In 1978 won hij op 19-jarige leeftijd met “unanimiteit“ de Koningin Elisabethwedstrijd. Hij soleerde reeds met vermaarde orkesten en beroemde dirigenten in vele landen. Zijn pianorecitals zijn muzikale parels en het programma dat hij voor ons heeft samengesteld met grandioze pianocomposities belooft een onvergetelijke concertavond te worden.


programma

J.S. Bach: Französische Ouverture 
Bwv. 831- Übung II/2
L. van Beethoven: Sonate 
nr. 21 op. 53 ‘Waldstein’
Fr. Chopin: Nocturnes op. 62 /1-2
Fr. Chopin: Barcarolle Fa maj. op. 60
S. Prokofiev: Sonate nr.7 B-Dur op. 83

 

Abdel Rahman El Bacha groeide op in een muzikale familie en begon in 1967 piano te studeren bij Zvart Sarkissian, die zelf leerlinge was van Marguerite Long en Jacques Février. 

Op 10-jarige leeftijd speelde hij zijn eerste concert met orkest.  In 1973 voorspelde Claudio Arrau dat hem een grote carrière te wachten staat.  In 1974 studeerde hij verder aan het Conservatoire de Paris in de klas van Pierre Sancan.  Hij beëindigde er zijn studies met vier eerste prijzen voor piano, kamermuziek, harmonie en contrapunt. 

In juni 1978 won de 19-jarige El Bacha met unanimiteit de Koningin Elisabethwedstrijd.  Alhoewel hij hierdoor een directe internationale doorbraak kon realiseren, koos El Bacha ervoor eerst zijn repertoire te verruimen en uit te diepen alvorens een drukke solistencarrière uit te bouwen. 

In de pers wordt hij vergeleken met de allergrootsten, waarbij zijn buitengewone virtuoze kwaliteiten alsook zijn rijke emotionele vermogen in de verf worden gezet.  Momenteel omvat zijn repertoire meer dan zestig concerti - hoofdzakelijk werk van Bach, Mozart, Chopin, Schumann, Rachmaninov en Ravel.  Hij concerteert in heel Europa, Rusland, Japan, Noord-, Centraal- en Zuid-Amerika en het Midden-Oosten.  Hij speelde in o.a. het Mozarteum in Salzburg, het Théatre des Champs Elysées te Parijs, het Concertgebouw van Amsterdam, de Herkulessaal in München met orkesten als de Berliner Philharmoniker, het Royal Philharmonic Orchestra, het NHK Tokyo, het English Chamber Orchestra en het Orchestre de Paris onder de leiding van de grootste dirigenten. 

In zijn talrijke opnames vinden we onder andere de 32 sonates van Beethoven, het gehele oeuvre van Chopin, de piano-solo werken van Ravel en de live-opname van de vijf pianoconcerti van Prokofiev met het Muntorkest olv  Kazushi Ono (Fuga Libera).  Drie opnames werden bekroond met de Grand Prix du disque.  Zijn recente opnames bij Octavia Records (Japan) bevatten de Impromptus van Schubert, de Goyescas suite van Granados, het Wohltemperierte Klavier van Bach en bij Mirare (Fr.) een opname van werken van Prokofiev, een tweede integrale van de Beethoven sonates en de cd 'Arabesques' met zijn eigen composities (Delatour France).

Abdel Rahman El Bacha heeft sinds 1981 een dubbele Frans-Libanese nationaliteit. In 1998 kent de Minister van Cultuur van Frankrijk hem de titel van Chevalier des Arts et des Lettres toe.  En in 2002 ontving hij van de Libanese Republiek de Médaille de l' Ordre du Mérite, de grootste onderscheiding van zijn geboorteland.  In februari 2019 werd Abdel Rahman El Bacha een Doctoraat Honoris Causa van de universiteit van Leuven toegekend.

"Als alle pianisten zo integer en waarachtig Chopin zouden spelen als meesterpianist Abdel Rahman El Bacha dan zouden we in een betere wereld leven." (Muziekgebouw Amsterdam)

reeks de Concertvereniging

Je kan dit concert ook kopen in een voordelige reeks.
meer info

maatregelen tegen Covid-19

De Warande houdt zich aan de coronamaatregelen opgelegd door de federale regering.
Lees hier de laatste update.

credits

een organisatie van de Concertvereniging i.s.m. de Warande