een wandeling in het licht
-
wo 1 feb 2317.30 - 21.00vrij vertrek tussen 17.30 en 21 uurop locatie, Vlaanderende Hoge Rielen (Molenstraat 62, Kasterlee)
-
do 2 feb 2317.30 - 21.00vrij vertrek tussen 17.30 en 21 uurop locatie, Vlaanderende Hoge Rielen (Molenstraat 62, Kasterlee)
-
vr 3 feb 2317.30 - 21.00vrij vertrek tussen 17.30 en 21 uurop locatie, Vlaanderende Hoge Rielen (Molenstraat 62, Kasterlee)
-
za 4 feb 2317.30 - 21.00vrij vertrek tussen 17.30 en 21 uurop locatie, Vlaanderende Hoge Rielen (Molenstraat 62, Kasterlee)
Dit kunstenparcours door het bos leidt je langs verschillende magisch verlichte wegen en paadjes. Onderweg mag je je verwachten aan grootschalige en adembenemende licht- en geluidsinstallaties. Alle gaan ze een relatie aan met de natuur en architectuur van de Hoge Rielen.
Zo is installatie ‘The Monads’ van Gabey Tjon a Tham geïnspireerd op het geluid van de wind die door het gebladerte van bomen ruist. De opzwepende elastische lichtinstallatie ‘Slue’ van Philip Vermeulen baant zich op haar beurt een weg doorheen het bos. In ‘Bling Rrring’ laat Anne van de Star dan weer een galmende dialoog ontstaan tussen twee stalen ringen die meditatief rond elkaar heen draaien. WIThWIT speelt een spel met schaduwbeelden aan de hand van een kleurrijk opgebouwde stad. Of kom je liever dansen op alle verschillende dansstijlen die op Youtube te vinden zijn in de video-installatie ‘Universal Tongue’ van Anouk Kruithof?
UIT HET DONKER belooft een onvergetelijke ervaring te worden die nog lang op je netvlies zal nazinderen. Breng zeker je zaklamp mee om door het bos de bomen te zien. Op het midden van de wandeling, vind je ons café Halfweg met hartverwarmende drankjes en voetverwarmende muziek.
praktisch
Voor het comfort van de wandelaars is er per dag voor het eerst een maximum aantal bezoekers. Reserveer vooraf je ticket zodat je zeker bent dat je kan komen wandelen.
- vrij vertrek tussen 17.30 en 21 uur
- start wandeling: op het midden van de hoofdweg - 15 minuten (1 km) wandelen vanaf het onthaal
- einde wandeling: aan de Winterbar
- afstand parcours: 3 km (+ 1 km van het onthaal tot aan het startpunt)
- geschatte duur: 2 tot 2,5 uur
- Winterkleren en wandelschoenen zijn aanbevolen.
- Kinderen zijn natuurlijk heel erg welkom: een terreinbuggy of draagzak is ideaal.
- Honden zijn niet toegelaten op het domein.
- TIP: neem een zaklamp mee!
- Let op: bij het kunstwerk van Philip Vermeulen wordt stroboscopisch licht gebruikt.
- toegankelijkheid voor personen in een rolstoel: Er is dit jaar geen alternatieve route mogelijk voor rolstoelgebruikers. Het parcours leidt veelal over niet-verharde boswegen met wortels en heuveltjes.
ticketprijs
- 7 euro vanaf 1 februari
- gratis voor -26 jaar (ticket verplicht)
- gratis voor bezoekers die een ticket kopen voor een voorstelling of concert tijdens WinterWarm (ticket verplicht)
- 5 euro vroegevogelkorting t.e.m. 31 januari
met steun van
WinterWarm Festival
De bossen van de Hoge Rielen zijn voor de zesde keer het decor van WinterWarm. Dompel je onder in de magische sfeer van dit vierdaags winterfestival met expo, circus, muziek, theater en veel natuurbeleving. meer info over WinterWarm
locatie
- in de Hoge Rielen, Kasterlee
- vertrek UIT HET DONKER: in het midden op de hoofdweg
- wandelafstand vanaf het onthaal naar start: 15 minuten (1 kilometer)
- einde UIT HET DONKER: aan de Winterbar
Winterbar aan het Theater
- woensdag tot zaterdag: van 17 tot 01 uur
- wandelafstand vanaf het onthaal: 5 minuten (400 meter)
- met foodtrucks
Café Halfweg (op parcours UIT HET DONKER)
- woensdag tot zaterdag: van 18 tot 22 uur
- foodtruck Ovamo met wafels en pannenkoeken
- in Gebouw 9
bereikbaarheid
- Lees op onze pagina bereikbaarheid hoe je het beste naar het festival komt.
- Vertrek op tijd en houd er rekening mee dat je 10 tot 20 minuten wandelt vanaf de parking tot de Winterbar.
KUNSTENAARS
WIThWIT - De stad
Een verteller vertelt. Het is een innerlijk gesprek. Een man verliest een vrouw. Hij doolt door straten vol van herinneringen. Hij wil haar vinden, maar wat als ze niet te vinden is?
Een kleurrijke sculptuur, opgebouwd uit houten constructies en roostertjes vormen de bouwsels van een stad. Delen draaien rond en in elkaar. Bewegende lampjes maken schaduwbeelden zichtbaar tegen de muren. Geluid neemt ons mee naar de binnen en buitenruimtes. De tocht houdt halt in een kamer.
Gabey Tjon a Tham - The Monads + Red Horizon
Gabey Tjon a Tham transformeert ruimtes in zintuiglijke en immersieve luisteromgevingen door middel van kinetische objecten, licht en geluid. Van Tjon a Tham zijn twee installaties te zien tijdens UIT HET DONKER.
‘The Monads’ - geïnspireerd op het geluid van de wind die door het gebladerte van de bomen ruist - is een kinetische geluidsinstallatie die is samengesteld uit speciaal ontworpen ‘leslie’-luidsprekers. In ‘Red Horizon’ zie je in een donkere ruimte een veld van dubbele pendules die wel vuurvliegjes in de nacht lijken.
Philip Vermeulen & Mischa Daams - Slue
‘Slue’ is het opgepompte zusje van ‘10 Meters of Sound’ een eerder werk van Vermeulen. De installatie is gemaakt in samenwerking met kunstenaar Mischa Daams. Meerdere elastische kabels worden gespannen over een grote ruimte die boven een rij lichten hangt. De kabels roteren met afwisselende snelheid, de lucht beschilderend met ‘whoosing’-achtige geluiden en strepen van gekleurd licht. Slue is een onderzoek naar chaotische patronen die ontstaan in de interactie tussen zweepelastiek, de lichtfrequenties en het effect ervan op de perceptie van de kijker in combinatie met de stedelijke of landschappelijke omgeving waar het zich bevindt.
Anouk Kruithof - Universal Tongue
Twerking, Vogue, Fortnite, flashmobs, een soefi- of stoelendans: YouTube staat vol video’s van mensen die dansen. En elke minuut komen er meer dansvideo’s bij. Kunstenaar Anouk Kruithof onderzocht samen met 52 researchers van over de hele wereld dansvideo’s op YouTube, Facebook en Instagram. Samen vonden ze duizend dansstijlen in 196 landen en die zijn gebundeld in ‘Universal Tongue’. Deze vier uur durende video-installatie is verdeeld over acht schermen en bevat in totaal maar liefst 32 uur aan found footage, geordend op ritme en het aantal dansers.
Kunstenaar Anouk Kruithof is gefascineerd door dans als vorm van zelfexpressie en empowerment. Ze onderzocht hoe dans zich door de geschiedenis heen heeft ontwikkeld als onderdeel van onze wereldwijde mediacultuur, en hoe dans zich online manifesteert via socialmediaplatforms. Samen met een team van 52 researchers van over de hele wereld verzamelde Anouk meer dan 8.800 dansvideo’s die waren te vinden op YouTube, Facebook en Instagram.
In totaal vonden Anouk en haar team 1.000 dansstijlen in 196 landen en selecteerden ze zo’n 250 uur aan dansvideo’s. In de video-installatie Universal Tongue laat Kruithof zien dat dans eigenlijk een universele taal is, die wordt gesproken door verschillende subculturen, viraal wordt verspreid en over alle culturele grenzen heen reist.
Anne van de Star - Bling rrring
‘Bling rrring’ van Anne van de Star is een meditatief werk waarbij een galmende dialoog ontstaat tussen twee roterende stalen ringen. Hun resonanties vullen de ruimte rondom met hemelse tonen en toonclusters.
Extra aan Café Halfweg
Laat je verrassen door jong, lokaal talent.
- op donderdag
Jongerenkoor van de Academie voor Muziek, Woordkunst-Drama & Dans Geel
dirigenten: An Alen & Marthe Gilis / pianobegeleider: Kurt Hollants - op vrijdag
Studenten Woord van Academie voor Muziek, Woord & Dans Turnhout
- Coene Hannelore, D'Heldt Chris, Keijzer André, Oguche Moses, Tang Zhimin, Verslype Erwin brengen 'De Zelfmoordenaar' van P. Paaltjens + 'Dodenrit' van Drs. P
- Zina Abidi brengt 'De sneeuwman' van W. Stevens + 'Pannekoeken' van I. Stam
- Jo Meijer brengt 'Op de derde dag begon het te sneeuwen' van S. Csoori + 'Een ander soort winter' van J.P. Polonski
- Noor Verachtert brengt: 'afgedragen jas' van P.A. Vjazemski + een fragment uit 'Heden Soep' ('de boerenbus') van W. Helsen
- Nadia Verschuren brengt 'Bus' van I. Stam
- Elisabeth Verwaest brengt 'De lucht ruikt al naar sneeuw' van S. Kirsch + 'Januari' van F. de San Gimignano
- op zaterdag
m i k s
Bij m i k s krijgen jongeren de kans om hun eigen kunst te maken, op Winterwarm tonen we graag wat zij in hun mars hebben.
Creatie Jesse Cremers - Land Art
van woensdag tot zaterdag
Aan Café Halfweg bouwen we samen met kunstenaar Jesse Cremers elke avond aan een Land Art creatie. Jesse probeert objecten, plaatsen en situaties naar zijn eigen hand te zetten. Zo creëert hij een wereld waarin beweging, absurditeit en humor centraal staan. Het resultaat wordt alvast een bijzondere verrassing.