vrijetijdshuis De Moer in Vosselaar
André Nullens

Architectuur in de Kijker: vrijetijdshuis De Moer in Vosselaar

AR-TUR
 • wo 24 mei 23
  14.00 - 15.00
  op locatie, Vlaanderen
  vrijetijdshuis De Moer (Sint-Jozefstraat 45, Vosselaar)
  Geweest

AR-TUR, het platform voor architectuur en ruimte, zet vier maal per jaar een bijzonder architectuurproject uit de Kempen in de kijker. Telkens op woensdagnamiddag kan je van 14 tot 15 uur deelnemen aan een rondleiding waarin ontwerper en opdrachtgever tekst en uitleg geven over het project.

Op 24 mei kan je deelnemen aan het tweede bezoek uit de reeks Architectuur in de Kijker van AR-TUR. Je bezoekt de Sint-Jozef Arbeiderskerk in Vosselaar die gerestaureerd en herbestemd werd tot vrijetijdshuis met bibliotheek. De kerk werd gebouwd in 1966-1967 naar een ontwerp van Marc Dessauvage en werd in 1999 erkend als beschermd monument. Architectenbureau Studio Roma hield tijdens de herbestemming rekening met het vrijwaren van de erfgoedwaarde van het monument, het verder in de verf zetten en versterken van de architecturale kwaliteiten en het mogelijk maken van de herbestemming door toevoegingen die het gebruik faciliteren. Het vrijetijdshuis bevat een bib met leeszaal, computerhoek, studeerplek, polyvalente ruimte voor lezingen, voorstellingen of workshops en ook de diensten jeugd, cultuur, sport, toerisme en erfgoed hebben hier hun plaats.

Algemeen directeur van Gemeentebestuur Vosselaar Bert Joppen leidt je samen met Sven Sterken rond in deze bijzondere ontmoetingsplaats. Sven Sterken is hoogleraar architectuurgeschiedenis aan de Faculteit Architectuur van de KU Leuven en maakte deel uit van het team rond Studio Roma bij de architectuurwedstrijd voor de herbestemming van de kerk in 2016. Gemeente Vosselaar was opdrachtgever voor de verbouwing. Kom woensdag 24 mei luisteren en een kijkje nemen in dit markante kerkgebouw waar ruimtelijkheid en een overvloedige aanwezigheid van daglicht centraal staan.

 

praktisch

 • wanneer: woensdag 24 mei 2023 van 14 tot 15 uur
 • waar: verzamelen ter plaatse aan vrijetijdshuis De Moer: Sint-Jozefstraat 45, Vosselaar
  Kom op tijd, de rondleiding start stipt om 14 uur
 • bereikbaarheid: bus 431 brengt je van het station van Turnhout naar halte Vosselaar Heieinde. Van daaruit stap je nog 450 meter naar de Sint-Jozefstraat nummer 45.
 • prijs: 8 euro

 

 

credits

organisatie: AR-TUR