Turnhoutse Grond - Clara
familie Dresselaers

Clara

Turnhoutse Grond
Doe de Warande

De Warande ondersteunt in het kader van Doe de Warande* de theatervoorstelling ‘Clara’ van liefhebbersgezelschap Turnhoutse Grond. 

Familienaam: Dresselaers
Voornaam: Clara
Beroep: vroedvrouw / verpleegster / sociaal werkster / biechtmoeder / psychologe / moeder / echtgenote / en zoveel meer
Aantal bevallingen: +/- 6700 tussen 1922 en 1982
Werkgebied: Turnhout en omstreken
Favoriet vervoermiddel: een damesfiets met materiaaltas

Regisseur Paul Stoops schreef een theaterstuk gebaseerd op de historische figuur Clara Dresselaers. Zes acteurs geven gestalte aan Clara en haar ventje Fik, onderpastoor Jules en zijn meid Gudrun en aan twee Drentse dames die per toeval in Turnhout verzeild zijn geraakt. Zij nemen je mee op een reis doorheen 60 jaar keihard labeur en het dagelijkse leven in Turnhout. Een reis van vallen en opstaan, van vreugde en intens verdriet, van kleine en grote mirakels, van duizenden moeders die door Clara werden bijgestaan in hun momenten van leven geven.

In een setting van drie dialogen nemen de acteurs je mee langs de belangrijkste episodes in Clara’s bestaan. Vertrekkend vanuit het boek ‘Clara’ van Pol Van Eyck, krijgt het publiek een uniek inzicht in de levenswandel van Clara.

 

over de personages

Clara en Fik 
gespeeld door Tine Van Nieuwenburg en Ortwyn Arts

Gepassioneerd vertellen ze u over hun eerste ontmoeting, welke de meest spraakmakende voorvallen in hun gezin zijn geweest en welke bevallingen voor Clara de meeste herinneringen oproepen. 

Hun leven was een aaneenschakeling van blije, maar vaak ook droevige momenten. Ze overleefden 2 oorlogen en beleefden vanop de eerste rij de opkomst van de moderne gynaecologie mee. 

Reis mee in hun rijke levensverhaal van eenvoud maar vol liefde voor elkaar en de anderen.

 

Jules en Gudrun 
gespeeld door Maurice Van Tiggel en Jeannine Bosch

Als vroedvrouw werkt Clara samen met Jules, onderpastoor van de Sint Pietersparochie. Ze verstaan elkaar zonder woorden. Ze zijn vrienden voor het leven, met als het ware 4 handen op 1 buik.

Gudrun, Jules’ meid, kent haar pappenheimer beter dan wie ook. Zij is zijn steun en toeverlaat en helpt hem in zijn strijd met een autoritaire deken.

Laat U verrassen door hun non-conformisme.

 

Twee Drentse dames 
gespeeld door Mieke Van Beurden en Anne Proost

Twee Nederlandse dames die in het zuiden van de stad woonden en, na een moeilijk begin, trouwe supporters worden van de onderpastoor Jules. Zij hebben een grote bewondering voor zijn eenvoud en zijn inzet voor de mensen die het niet zo breed hebben. 

Clara kan ook rekenen op hun waardering. 

Hoewel zeer Godvrezend, neemt af en toe toch hun hunker naar sensatie de bovenhand in hun commentaren.. 

Hun charmes zullen U inpalmen.

 

*over Doe de Warande

Met Doe de Warande helpen we mee creatieve en artistieke projecten van verenigingen, vriendengroepjes en individuen te realiseren. meer info

credits

tekst en regie: Paul Stoops
tekst: gebaseerd op het boek ‘Clara’ van Pol Van Eyck
met: Tine Van Nieuwenburg, Ortwyn Arts, Mieke Van Beurden, Maurice Van Tiggel, Jeannine Bosch en Anne Proost
technische bijstand: Johan Van Caimere, Ivo Van der Steen, Gust Van de Pol
beeld: Familie Dresselaers

met dank aan: de Warande Turnhout, het stadsarchief Turnhout, Erfgoed Noorderkempen, Toerisme Turnhout, Stad Turnhout, Opendoek, Sylvain Heyché, Pol Van Eyck, Melanie Ryckaert, Magda Strauven, alle vrijwilligers voor onthaal en bardienst, Ilse Geudens, Tony Jacobs, Karen Scheers, Marianne Van Beurden en JoBie damesmode