Filip Vervaet

25.05 tot 18.08.19

25.05 tot 18.08.19 in de Expozaal

Filip Vervaet - Up On The Hill, Down By The River

gratis toegang

In de Expozaal van de Warande loopt de nieuwe solotentoonstelling van Filip Vervaet. Op de twee niveaus van de zaal creëert deze beeldhouwer een boven- en een onderwereld. Bezoekers worden meegenomen doorheen een apart universum.

Vervaets werk is een vurig pleidooi voor het voortbestaan van het oeroude medium beeldhouwkunst. Zijn werk sluit aan bij een lange traditie van beeldhouwers als August Rodin of Medardo Rosso. Maar zijn voorbeelden komen ook uit het bredere veld van de beeldende kunst, met namen als Turrell, Kapoor, Rothko en Malevitsj. Zijn werk ademt dan ook een eigentijdsheid uit, en roept zelfs een toekomstbeeld op.


Filip Vervaet heeft een geheel eigen signatuur ontwikkeld door zijn ongewone combinatie van materialen, de interactie tussen twee- en driedimensionale elementen en het samenvoegen van sculpturale tradities en aspecten uit de populaire cultuur. Hij gebruikt zowel aluminium en brons als glas met dichroic coatings en folies. Hij omhelst ten volle het creatieproces door dit in zijn sculpturen zichtbaar te laten. Zijn werken ademen dan ook een enorme dynamiek uit. Dit wordt soms nog versterkt wanneer hij elementen toevoegt als licht, geluid en wind.


De meeste sculpturen in deze tentoonstelling vertonen sporen van het maakproces. Je ziet hoe hij krachtig zijn vingers in de klei gedrukt heeft. In al zijn werken zet Vervaet dan ook de mens centraal. En hoewel die niet als beeld aanwezig is, is de mens wel de maat waaraan hij alles afmeet. In het kunstmatig landschap hier in de Expozaal wandelt de bezoeker dan ook rond tussen werken die ongeveer zijn eigen grootte aannemen.


Meer abstracte werken worden afgewisseld met werken die herkenbaar verwijzen naar planten of andere natuurelementen. Werken die immaterialiteit uitstralen worden afgewisseld met werken waarin de materialiteit de nadruk krijgt. Het basisbeeld van deze verschillende werken is vaak hetzelfde. Maar door het finaal inwisselbaar maken van positief en negatief kan de vorm tussen deze twee uitersten variëren.
Deze tentoonstelling wordt een totaalinstallatie, waarin de bezoeker wordt ondergedompeld in de wereld van Filip Vervaet.

OPENINGSUREN EXPOZAAL

van woensdag tot zondag van 10 tot 17 uur
gesloten op maandag en dinsdag

Events in dit thema

Deze site gebruikt cookies
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.
Meer informatie