LOLO'S ENTANGLEMENTS

15.09 tot 09.12

15.09 tot 09.12

Onderdeel van:
expo

samengesteld door kunstenaar Helmut Stallaerts

van 15 september tot 9 december in de Expozaal

5 euro - met je ticket krijg je 50% korting in De Pont / klik hier voor kortingen
expopas (één jaar geldig): 12 euro
 

De titel die kunstenaar Helmut Stallaerts gekozen heeft voor deze tentoonstelling verwijst naar de Engelse schrijver D.H. Lawrence (Lolo), die bij het grote publiek vooral bekend is van zijn roman ‘Lady Chatterley’s lover’. Voor Lawrence was erotiek fundamenteel verbonden met het leven. Zelf hield hij er een ongedwongen levensstijl op na en schreef hier openlijk over in zijn romans.


Bij Lawrence zien we een wereldbeeld dat in beweging is in tegenstelling tot de tijdsgeest waarin de statische visie nog overheerste. Alles is bij Lawrence met elkaar verbonden en er kan een ketting van reacties ontstaan door slechts één kleine verandering. De onderliggende kracht die deze stroom in gang houdt zit in de ‘entanglements’, wat verknopingen/verstrengelingen betekent.


De moderne wetenschap is op zoek gegaan naar deze oerkracht. ‘Entanglement’ is een begrip dat in de kwantumfysica gebruikt wordt, waar men vandaag spreekt over ‘the age of entaglement’ (het tijdperk van de verknoping) omdat enkele oude theorieën recent door nieuwe en betere experimenten bevestigd werden. Het komt er op neer dat ‘verknoopte elektronen’ nu een empirisch feit zijn. Het bestaan is een proces dat altijd maar doorloopt. Stromen van energie en materie kunnen eigenlijk niet strikt van elkaar gescheiden worden. Het zijn geen aparte entiteiten die af en toe samen komen. Ze vormen één geheel. Dit inzicht heeft verregaande consequenties. Zo kan je elektronen en meetinstrumenten eigenlijk niet scheiden. Je neemt waar, maar je bent tegelijk ook deel van de waarneming.


Stallaerts linkt de entanglement-theorie aan de traditionele koppeling van Eros en Thanatos door o.a. Sigmund Freud. Levendrift en doodsdrift zijn in conflict met elkaar. Om te kunnen leven moeten we dat conflict aanvaarden en telkens weer op zoek gaan naar een evenwicht tussen deze beide krachten die ons leven onzichtbaar vorm geven. In de verstrengeling van de chaotische levenskracht en het ordenende systeem krijgen beide voldoende ruimte.

 

In deze tentoonstelling brengt Helmut Stallaerts vanuit dit bewustzijn een aantal kunstwerken bij elkaar. Ze leggen de verstrengelingen bloot of raken ze enkel subtiel aan. De verschillende verschijningsvormen die deze werken hebben, vormen tegelijk een spiegel die de bezoeker kunnen meeslepen in de eeuwenoude zoektocht naar de onderliggende krachten, die zoveel in beweging kunnen zetten.


Je kan hier de bezoekersgids downloaden.

Lees hier de lezing na van Dirk De Wachter bij de opening van de expo.

Lees hier de bijdrage van Astrid Wittebolle.

 

met werk van Stefan Bertalan, Pier Paolo Calzolari, Frank JMA Castelyns, Nicaise de Keyser, Olaf Holzapfel, Bernd Lohaus, Florin Mitroi, Felicitas Rohden, Kostas Sahpazis, Gregor Schneider, Thomas Schütte, Qiu Shihua, Helmut Stallaerts, Axelle Stiefel, Achraf Touloub, Mitja Tušek, Emmanuel Van der Auwera, Lien Van Ranst, Antoine Waterkeyn

 

 

RANDPROGRAMMA

Artist talk 23.9
Wil je kunstenaar Helmut Stallaerts zelf aan het woord horen? Dat kan. Op zondag 23 september om 11 uur wordt Helmut Stallaerts geïnterviewd over zijn eigen werk en over de tentoonstelling ‘Lolo’s Entanglements’. Toegang is gratis. Je betaalt enkel je inkomticket.
meer info en tickets


Rondleiding 30.9 − 21.10 − 18.11
Op zondag 30 september, 21 oktober en 18 november is er een rondleiding voor individuele bezoekers. Deelname is gratis. Je betaalt enkel je inkomticket. Er zijn slechts 20 personen toegelaten. Reserveren is dus aanbevolen en kan via de website of via 014 41 69 91. In de Expozaal om 14 uur.
meer info en tickets

 

Gratis avondopening. 21.9 − 17.10 − 9.11 − 5.12
Op deze avonden kan de tentoonstelling door iedereen gratis bezocht worden tussen 17 en 21 uur.
meer info

 


OPENINGSUREN EXPOZAAL

van woensdag tot zondag van 10 tot 17 uur
gesloten op maandag en dinsdag

 

 

campagnebeeld van lolo's entanglements
Pier Paolo Calzolari
Pier Paolo Calzolari
Kostas Saphazis
Kostas Saphazis
Stefan Bertalan
Stefan Bertalan

Events in dit thema

Deze site gebruikt cookies

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.

Meer informatie sluiten