‘Dag Vreemde Man’ laat anderstaligen meezingen met Nederlandstalige liedjes

Andrea kijkt uit naar ‘Dag Vreemde Man’. In die muzikale voorstelling van Theater van A tot Z, op 30 april in de Schouwburg te zien, brengen zangers en acteurs van uiteenlopende afkomst bekende Nederlandstalige liedjes en vertellen ze hun levensverhalen. “Leuk voor iedereen die (een beetje) Nederlands verstaat”, promoten de makers. 

‘Dag Vreemde Man’, naar het gelijknamig lied van Ann Christy, is door de Warande samen met Edukempen CVO Volwassenenonderwijs ingepland. De voorstelling lonkt naar een gemengd publiek, onder wie anderstalige cursisten, weet CVO-leerkracht en coördinator Katrien. “’Dag Vreemde Man’ is het vervolg op ‘Gelukkig Zijn’. Die succesvolle voorstelling met buitenlandse spelers ontroerde de hele zaal. Een lied als ‘Ik Mis Je Zo’ van Will Tura kwam bij onze cursisten hard binnen.”  
Andrea, een van de cursisten, vertelt dat ze maar weinig Nederlandstalige muziek kent. “Hooguit wat kinderliedjes”, bekent de moeder van twee. Begrijpelijk, aangezien Andrea acht jaar geleden Roemenië ruilde voor Hoogstraten. Om vlotter te kunnen integreren, besloot ze samen met haar man Nederlands te studeren. 


De Warande is voor Andrea geen onbekend terrein. Ze bezoekt er geregeld de bibliotheek en nam al deel aan een rondleiding. “Vorig jaar was ik hier ook voor het project ‘Verhalen in Alle Talen’. Daarbij mocht ik aan kinderen een verhaaltje vertellen in mijn moedertaal én in het Nederlands. Dat was een leuke en interessante ervaring. Ik was wel wat bang om voor publiek te spreken maar eenmaal kinderen vragen begonnen te stellen, kwamen de woorden vanzelf en ging het steeds vlotter. De kinderen waren echt benieuwd naar onze cultuur. Zelf leerde ik daardoor ook dit land ontdekken.”

 
De samenwerking tussen de Warande en CVO bestaat al vele jaren. Cursisten worden uitgenodigd voor het openingsfeest en andere activiteiten. Ook kunnen ze in het cultuurhuis terecht voor taalstages. Daarbij oefenen ze hun Nederlands door te helpen bij tentoonstellingen en voorstellingen. “Samen zoeken de Warande en CVO naar een aanbod waarbij anderstaligen ook buiten de klas kunnen oefenen en ervaringen opdoen”, vertelt Katrien. “Door in groep naar de Warande te komen, hopen we dat onze cursisten op termijn zelf de stap durven zetten om alleen, met hun kinderen of vrienden naar een voorstelling te komen. Op die manier kunnen ze stilaan integreren en andere mensen en activiteiten leren kennen.” 
Andrea knikt beamend. “Omdat ik maar weinig sociaal contact heb, zoek ik manieren om mijn Nederlands te oefenen. Ik kom zelf met de auto naar de Warande en bezoek er Praatpunt, theater en activiteiten voor onze zoontjes van 2 en 5. Met hen ben ik hier al naar een voorstelling van Lennaert & de Bonski's geweest. Dat vonden we zo leuk dat we zeker vaker willen komen. Ik lees steeds de infobrochure en ben nieuwsgierig om dingen te ontdekken. Zo leer ik de taal en het leven in België beter begrijpen. Nederlands spreken valt me zwaarder dan het schrijven of lezen. Vooral dat dialect dat mensen in de Kempen spreken, maakt het voor mij moeilijk om alles te begrijpen”, besluit Andrea lachend. 
 
Tekst: Gunter Jacobs