online workshops

voor leerlingen van de lagere school

Mooss - app Kunstoptocht

een artistiek stadsspel (Actionbound) in Turnhout op je smartphone
6 tot 12 jaar
gratis


Met je smartphone of tablet in de aanslag ga je op pad voor een heus artistiek stadsspel. Samen met je klas ontdek je Turnhout op een speelse manier. Je navigeert als een echte padvinder van het ene checkpoint naar het andere, en maakt daar kennis met diverse kunstenaars. Op elke locatie word je uitgedaagd om de omgeving met een frisse blik te bekijken en verschillende beeldende, muzikale, theatrale en/of dansante opdrachten uit te voeren. Ontdekken, uitdagen, samenwerken, observeren, inspireren, creëren en vooral heel veel fun zijn de kernwoorden van dit spel.

Als je de finish bereikt kan je jezelf een ware kunstenaar noemen!


wpraktisch

Kunst in Zicht - drie opdrachten

6 tot 12 jaar
gratis

Naar aanleiding van de Kunstendag voor Kinderen in november, werkte Kunst in Zicht drie leuke opdrachten uit om samen al spelend op ontdekking te gaan in de geweldige wereld van de kunsten.
 

 1. De onuitputtelijke tekenmachine
  Toeval en abstracte vormen spelen de hoofdrol om de gekste wezens te ontwerpen. Geïnspireerd door kunstenaar Kristof Van Gestel.

 2. Maak one minute sculptures zoals kunstenaar Erwin Wurm
  Bedenk grappige scènes met een alledaags voorwerp.

 3. Maak een film van jouw droom.
  Je bouwt stap voor stap een decor van je droom, en maakt daar een stop motion filmpje van. Gebaseerd op een werk van Hans Op de Beeck. 

 meer info & doen 

das Kunst - videoworkshops

permanent beschikbaar
6 tot 12 jaar (Klimaat: 8 tot 12 jaar)
prijs per workshop: 2,5 euro

duur: 2 à 3 uur per videoworkshop

Creativiteit is de kracht van de toekomst. In een snel veranderende wereld komt het erop aan je snel te kunnen aanpassen. das Kunst maakte 50 video’s van +/- 10 minuten die jouw verbeeldingskracht aan het werk zetten.

Of je nu gebiologeerd bent door de natuur of door taal, architect wilt worden of gewoon graag knutselt, je vindt hier ongetwijfeld een thema naar jouw hart.

Dit is alvast de top-5 van het das Kunst-team:

 • Droommachine
 • Postkaart
 • Nieuwe dieren
 • Raamboodschapper
 • Nieuws (Rinus Van de Velde)

 meer info & doen 

Symfonieorkest Vlaanderen - Maak je eigen Beethoven-instrument

vanaf 5 jaar
gratis

Ooit al een waterpiano gemaakt? Of een ballontrompet of een brooddoosgitaar?

De artiesten van Symfonieorkest Vlaanderen maakten vijf korte video’s waarin ze tonen hoe je thuis zelf eenvoudige instrumenten kan maken. 

In januari 2021 zou het orkest het Beethovenjaar afsluiten met het familieconcert Gekrijs! Het concert is verplaatst naar januari 2022, maar jij kan natuurlijk je familie trakteren op een concert met je zelf gemaakte instrumenten!

 meer info & doen 

 

Musica Impulscentrum voor muziek - hEAR DROPS

geluidsmassage
6 tot 12 jaar
gratis 


Musica ontwikkelt een reeks animatiefilmpjes als massage voor de oren, een uitnodiging om samen tot een intieme zintuiglijke interactie te komen.

Vanuit een artistieke invalshoek brengt elk filmpje een klinkend avontuur. Het reikt je speelse ideeën aan rond klank en muziek. Bekijk samen een aflevering. Ontdek de spelregels. Kijk opnieuw. Zoek de juiste context en materialen. Neem je tijd om voluit te experimenteren en te genieten van zelf gemaakte geluiden.

Bij elk filmpje wordt een artlink met een tip gegeven.

 

Who is afraid of sound?

 filmpje met artlink 

Experimenteer met de vele geluiden in je omgeving, die als lagen over elkaar heen vallen.

 

Das Lachenmann

 filmpje met artlink 

(Her)ontdek de verbindende kracht van lachen.