GOUD: “We tonen dat Turnhout talent heeft”

Hiphop is weer hip in Turnhout. Tijdens de tweede editie van hiphopfeestje Goud in oktober vloog het dak van de Kuub er net niet af. Homies VI-CI, Ganjuice en Kenzzo stonden op het podium en vertellen over hun inspiraties, hun ambities en de rol van de Warande. Word!  

“Straight facts: deze man is de grootste in heel Turnhout.” “Kenzzo en Ganjuice zijn talentvol, over een jaar staan ze weer verder.” Het wederzijdse respect tussen VI-CI (echte naam Suren, 26 jaar), Ganjuice (Binyameen, 21) en Kenzzo (Kenzo, 17) is groot. Ze wonen of gaan naar school in Turnhout en zetten de stad op de hiphopkaart, dankzij hun managementbureau TNG Group en cultuurhuis de Warande.  

Ganjuice: “In Antwerpen bijvoorbeeld trekt Trix de kaart van hiphop. In de Warande ben ik dit seizoen naar Freddie Konings gaan kijken. Maar je hoort hier niet vaak hiphop, er zijn niet veel feestjes, artiesten krijgen minder kansen.” 

VI-CI: “Er is veel talent in Turnhout, ook talent dat we nog niet kennen. Maar als je jezelf maar één keer per jaar kan tonen, weet het publiek niet wat te verwachten. Met mijn nummer Catalya heb ik de eerste plaats van de luisterlijsten van online radio FunX gehaald. In totaal zijn mijn nummers een miljoen keer gestreamd. Maar het aantal streams uit Turnhout is het laagste van allemaal. In Nederland treed ik voor volle zalen op, in mijn eigen thuisstad niet.”

Kenzzo: “Er beginnen nu wel meer kansen te komen. We werken hard en zijn hongerig.”  

Ganjuice: “We laten zien dat Turnhout talent heeft en iets kan. Ik ben zelf onlangs getekend door TNG Group, het managementbureau van Amoo Boatey. Hij helpt The Next Generation met hun muziek, organiseert shows en feestjes. Amoo ziet ons potentieel, geeft ons feedback en wijst ons de richting.”  
Wanneer zijn jullie muziek beginnen te maken?  

Kenzzo: “Dit was mijn derde concert, na het Parkwijk Vibes festival en een open mic in Antwerpen. Ik zing al mijn hele leven. Met rap ben ik vier jaar geleden begonnen, door te freestylen op Instagram. Die filmpjes heb ik ondertussen verwijderd. Je kan ze niet vergelijken met wat er nog gaat komen. Normaal ben ik een rustige jongen, maar in mijn muziek ben ik de King of City. Dan ben ik niet zo humble.”  

Ganjuice: “Hij is soms te humble, hij mag best wat meer laten zien.”  

Kenzzo: “Ganjuice heb ik ontmoet via een neef, op school en in de moskee. Hij neemt wel eens een pauze terwijl hij moet leren doorgaan (lacht).”  

VI-CI: “Ik ben bezig met muziek sinds ik 12 was. Je verveelt je, je begint dingen te zoeken en je ontdekt dat je op een creatieve manier je stem kunt laten horen. De laatste vijf jaar is het echt serieus geworden.”  

Vanwaar komt jullie inspiratie?  

Kenzzo: (wijst naar zijn voorhoofd) “Van hier. Wat ik schrijf, ligt aan hoe ik me voel, hoe mijn hart spreekt. Als ik te veel moet nadenken over een tekst, stop ik er gewoon mee.”  

Ganjuice: “Je kan over alles rappen maar je moet real zijn met jezelf. Het publiek voelt het als het niet uit je hart komt. Ik haal mijn inspiratie uit wat ik al meegemaakt heb. Ik heb al een paadje gelopen, in jeugdinstellingen gezeten... Daarover gaat mijn nummer Meegemaakt. Nu ben ik trots op mezelf, ik had niet verwacht dat ik deze switch had kunnen maken.”  

VI-CI: “Ik ben different, ik heb een andere stijl dan de anderen, mijn sound is internationaal. Een nummer ontstaat door dingen die rondom me gebeuren: gesprekken, een documentaire… Met nummers over ‘fuck the police’ en zo ben ik al lang gestopt. Ik maak liever commerciële muziek waarop je kan dansen en waarmee je geld kunt verdienen.”  

Wat zijn jullie muzikale ambities?  

Kenzzo: “Ik wil zoveel mogelijk mensen bereiken. Als je iets doet, moet je het goed doen. Dat heb ik geleerd van mijn vader. Nu probeer ik school en muziek nog te combineren. Soms gaat het goed, soms gaat het fout. Hierna wil ik verder studeren, een diploma halen. Als ik voor de muziek kan gaan, doe ik dat 100%. We zien wel.”  

Ganjuice: “Je weet niet waar je limiet ligt dus moet je er 100% voor gaan. Muziek is een roeping maar wat is mijn echte roeping? Mensen begrijpen en helpen, denk ik. Misschien ga ik wel jeugd- en gehandicaptenzorg doen.”  

VI-CI: “Tussen de eerste editie van Goud een jaar geleden en de tweede heb ik 25 shows gedaan. Met mijn muziek leer ik mensen iets over het leven. Een positieve boodschap doorgeven aan alle leeftijden, dat is wat ik wil.”  

 

tekst: Wouter Adriaensen
foto’s: Raf Thomas en Bart Van der Moeren